Tako izgleda kazenska ovadba, zoper Roberta Goloba s strani Vilija Kovačiča

slika, fotomontaža

Februarja letošnjega leta je Vili Kovačič na državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper bivšega direktorja Gen-i , dr. Roberta Goloba in Nadzorni odbor družbe Gen-skupina.

Kazenska ovadba in obtožni predlog zoper Roberta Goloba, direktorja Gen-i in člane nadzornega odbora Gen skupine je bila podana na osnovi Kazenskega zakonika (KZ1) in Zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZPPOGD), Uradni list RS, št. 21/10, 8/11 in ORZPPOGD4 in 23/14 – ZDIJZ-C. Zakona omejujeta prejemke poslovodnih organov podjetij v državnem lastništvu ali solastništvu: Določitev višine osnovnega plačila poslovodnim osebam po ZPPOGD določa, da se višina osnovnega plačila določi v razmerju z najnižjo bruto plačo izplačano v podjetju ali skupini za preteklo leto, pri čemer osnovno plačilo ne sme presegati petkratnika najnižje bruto plače (in ne povprečne bruto plače). Določilo, da osnovno plačilo ne sme presegati petkratnika najnižje bruto mesečne plače se je iz podzakonskega akta preneslo v zakon. S tem določilom se je tako najvišja plača v gospodarskih družbah v posredni ali neposredni večinski lasti Republike Slovenije ali samoupravnih lokalnih skupnosti vezala na višino najnižjih plač!

[color-box color=”green”] Osumljenci naj bi kršili člene glede višine izplačila plače direktorju po ZPPOGD, za kar je zagrožena kazen po KZ-1 in kršenje členov KZ-1 od 240 1b dalje. Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti do vključno nevestnega dela v službi ( 257. in 258. člen KZ-1) 257. člen-[/color-box]

“Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali  kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, in res nastane kršitev oziroma večja škoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh let,” pravi kazenski zakonik.

[color-box color=”blue”] Šlo naj bi za nevestno delo nadzornega odbora GEN in neupoštevanje Lahovnikovega zakona pri izplačilu plač Robertu Golobu ter, na podlagi plač napačno izračunane nagrade do katere je upravičen direktor.[/color-box]

Kot je zapisal Vili Kovačič, “Neupoštevanje zakonodaje, kakršno so si privoščili Robert Golob in člani nadzornega sveta Gen-skupine, ki so to stanje tolerirali, je popolnoma neopravičljivo in nesprejemljivo. V tem smislu podajam ovadbo na podlagi »Lahovnikovega zakona«, ki govori o najvišji možni plači direktorja državnega podjetja in o najvišji možni izplačani nagradi. Ni nobenega dvoma, da so omenjeni deležniki (direktor GEN-i in nadzorni odbor skupine GEN-skupina) delovali zavestno in namerno v nasprotju s predpisi, ki urejajo ZPPOGD. Gre za kaznivo dejanje storjeno naklepno (za pridobitev osebne koristi).”

Z vprašanjem kdaj se bo začel kazenski postopek zoper omenjene osebe smo poslali tudi okrožnemu državnemu tožilstvu. Odgovore še čakamo.

Povezane objave

Danes bo ob 14.30 napeto pred RTV? Rupar pozval vodstvo, da se sooči s protestniki.

Janša: “Slovenski levičarji zbrani okrog vlade posnemajo Hitlerja?”

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”