Testiraj. Zdravi. Prepreči – Evropski teden testiranja na HIV

Vir: Pixabay

Od 17. do 24. novembra poteka kampanja Evropski teden testiranja na HIV s sloganom Testiraj. Zdravi. Prepreči. Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije sporoča, da pravočasno testiranje na HIV in takojšnje zdravljenje pomeni boljše izide zdravljenja. S pozitivnim odnosom do testiranja in pogostejšim testiranjem oseb, ki imajo večje tveganje za okužbo, je tudi Slovenija med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz okužbe s HIV.

Iz nekaterih držav Evrope prihajajo spodbudni podatki o padanju števila novih diagnoz okužbe s HIV. Na ministrstvu tudi v Sloveniji v letu 2017 pričakujejo nižje število novih diagnoz okužbe s HIV v primerjavi z letom 2016. Predvideva se, da je to posledica večletne sistematične kombinirane preventive, predvsem pogostejšega testiranja med najbolj ranljivimi skupinami in takojšnjega zdravljenja. Varna in odgovorna spolnost ter uporaba kondoma ostajajo temelj preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV.

Testiranje je v Sloveniji dobro dostopno. Na voljo so številne možnosti. Zaupno testiranje pri izbranem zdravniku je najenostavnejše in za pacienta in zdravnika ne pomeni dodatnih stroškov. Anonimno brezplačno testiranje na HIV je na voljo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.

V tednu testiranja, od 17.11. do 24.11.2017 med 14. in 15. uro bo v ambulanti 5 na tem mestu potekalo okrepljeno testiranje na HIV, obenem pa je možnost testiranja tudi na okužbo z virusoma hepatitisa B in C.

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, poteka redno tedensko testiranje s svetovanjem na sedežu društva Legebitra in občasno mobilno testiranje s svetovanjem na terenu po vsej Sloveniji. Tu je možno tudi hkratno testirate na gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C.

Ministrstvo opozarja, da se je smiselno testirati, če menite, da ste se izpostavili okužbi s HIV; če ste moški in ste kadarkoli imeli spolne odnose z moškimi; če ste kadarkoli imeli spolne odnose z osebo, ki nudi spolne usluge proti plačilu; če ste si kadarkoli injicirali droge; če ste kdaj imeli spolno prenosljivo okužbo; in če imate znake in bolezenske težave, ki kažejo na okužbo s HIV.

Testiranje pa je omogočeno tudi vsem, ki zanj zaprosijo, ker menijo, da so se izpostavili tveganju.

J. L.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.