To si morate prebrati. Zapis literata Denisa Poniža o komunizmu!

Literat, slovenski pesnik, dramatik in literarni zgodovinar Denis Poniž je na strani Kud kdo si, objavil zanimiv prispevek o komunizmu. Med drugim je zapisal: “Komunisti in njihovi potomci sledilci ter občudovalci, so se vedno imeli za večvredne, bolj pomembne, pametnejše, bili so in so še vedno »novi razred« (Đilas), družbena skupina, ki si sme dovoliti vse in ki tudi edina ve, kaj je in kaj ni prav. Večina, ki je po njihovem mnenju tako ali tako bebava, nesposobne refleksije, mora sprejemati njihove odločitve in jim ploskati.”

V svojem zapisu je Denis Poniž zapisal, da Slovenci ne potrebujemo muzeja komunizma, kot na primer na Češkem, kjer želijo predstaviti perverznost zločinskost sistema, ki je tlačil desetine milijonov Evropejcev in jih tudi (neznano število) spravil na drugi svet. Pri nas pa muzeja ne potrebujemo, vsaj toliko časa ne, dokler smo, cela država in vsi njeni prebivalci, ujetniki te ideologije in njenega perverznega sistema. Je zapisal Poniž. “Slovenija je v tem trenutku muzej komunizma na prostem, skansen komunizma. Pa ne mislimo samo na materialne ostanke sistema, recimo na prečudovito avtobusno postajo v Ljubljani, najlepšem mestu na svetu, ki ga že več mandatov upravlja človek, za katerega se zdi, da je ušel iz kakšnega romana Milana Kundere, pohlepen aparatčik, oboževalec putinovske Rusije. Slovenija se ni otresla komunizma na mentalni ravni, še več, mentalna raven postaja vedno bolj ideološko nestrpna do tistih, ki izražamo odpor do vsega, kar nam ponujajo fanatični častilci sistema in njegovih predstavnikov, za katere obstaja samo ena beseda: zločinski izvajalci zločinskih idej. Častilci zla in njegovih izvajalcev. Oboževalci državnega terorizma.”

Denis Poniž: “Slovenske javne šole vzgajajo generacije, ki so prepričane, da je bil komunizem, ob vseh »manjših ekscesih«, kot se je izrazil eden od njegovih zagovornikov na tribuni, ki je potekala sredi devetdesetih let v Cankarjevem domu, nekaj dobrega in svetlega. Po mnenju mnogih, tudi na videz resnih in učenih zgodovinarjev, je bil posebej »kvaliteten« jugokomunizem pod vodstvom tovarišev, kot so bili Kidrič, Kardelj in Maček, pa seveda tovariša maršala in njegovega kroga »vizionarjev«, ki so, podobno kot se je to zgodilo v drugih državah, ki jim je vladal rdeči sistem, na srečo konec osemdesetih doživeli moralni in materialni bankrot. Nekateri (pametnejši, zvitejši – Kučan, Živkov, Honecker) so se umaknili bolj ali manj prostovoljno, drugi (trdobučni – Causescu) so končali pod streli.”

slika: Domovina

“Če bi vse ostalo samo na ravni ne preveč inteligentne, a kar se da intenzivne pisne in govorjene propagande, pravzaprav hujskaštva in spodbujana nestrpnosti do vsega, kar ni pod vsemi kamuflažnimi opleski pobarvano živo rdeče, bi vse skupaj pogojno lahko uvrstili v nujni obstoj različnosti pogledov kot enega od temeljev demokracije. Vendar se hujskaštvo zagovornikov komunizma (ki ga, taktično, ne imenujejo s to besedo), v tem početju prednjačijo nekateri osebki iz stranke tako imenovanih »socialnih demokratov« in celotna horda mladcev in mladenk iz ultra leve stranke, ne ustavlja samo pri besedah. V posmeh pravni državi, kjer policija in sodstvo nepristransko in profesionalno obravnavata dejanja, ki so kvalificirana kot delovanje v navzkrižju z obstoječimi zakoni in ustavno ureditvijo, slovenska policija in sodstvo delujeta v večini primerov pristransko, ne obravnavata dejanj »levih«, se pravi prikrito komunističnih storilcev, ampak prežita na tiste, ki so popularno poimenovani »desničarji« (po navadi s pridevkom »ekstremni«). Piše Denis Poniž.

“Komunisti in njihovi potomci sledilci ter občudovalci, so se vedno imeli za večvredne, bolj pomembne, pametnejše, bili so in so še vedno »novi razred« (Đilas), družbena skupina, ki si sme dovoliti vse in ki tudi edina ve, kaj je in kaj ni prav. Večina, ki je po njihovem mnenju tako ali tako bebava, nesposobne refleksije, mora sprejemati njihove odločitve in jim ploskati.” Zaključuje Poniž. Več si lahko preberete TUKAJ.

vir: Kud kdo si, avtor Denis Poniž

Povezane objave

Posnetek, ki ga še niste videli. Čisto od blizu. Pritekel k Ronaldu se slikal in ga poljubil! (video)

Trenutek, ko je tovorna ladja porušila most v mestu Baltimore v ZDA (video)

Tu je nabor najbolj neumnih izjav predsednika vlade, ki so bili na shodu deležni največ žvižgov.

2 komentarja

Pepe Vasjebe 6. 08. 2022 - 13:32
V nulo zadeto! Žal je res, najbolj žalostno pa, da smo v Evropi edina država, ki imamo komunizem na napačni strani muzejskih vrat!
Nata 6. 08. 2022 - 15:56
+ + + + ++ + + “Komunisti in njihovi potomci sledilci ter občudovalci, so se vedno imeli za večvredne, bolj pomembne, pametnejše, bili so in so še vedno »novi razred« (Đilas), družbena skupina, ki si sme dovoliti vse in ki tudi edina ve, kaj je in kaj ni prav. Večina, ki je po njihovem mnenju tako ali tako bebava, nesposobne refleksije, mora sprejemati njihove odločitve in jim ploskati.” Zaključuje Poniž.
Dodaj komentar