Vili Kovačič, kazensko ovadil Branka Maslešo

SLIKA, TWITTER

Aktivist Vili Kovačič in nekdanji novinar Mitja Lomovšek sta zoper vrhovnega sodnika vložila kazensko ovadbo in obtožni predlog.

Vili Kovačič vložil kazensko ovadbo proti Branku Masleši

Vili Kovačič je poslal novi predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli ter poslancem vseh držav članic EU parlamenta vabilo za obisk delegacije EU parlamenta na popravni izpit v Slovenijo, da se končno seznanijo z dejanskim stanjem stvari v Sloveniji. Vsebina pisma ostaja ista kot v prvo, je pa dodan poudarek, da se je v Sloveniji, po Kovačičevih besedah vendarle zgodil čudež oziroma bistven premik. “Zgodilo se je namreč razkritje, da slovenska vrhovna sodna oblast protipravno zaseda svoj položaj – bivši predsednik Vrhovnega sodišča in sedanji vodja kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša je s strani državljanov, ki smo pričeli akcijo razkrivanja, končno razkrit v neverjetni goljufiji, da sodnik Vrhovnega sodišča, ne le da je nezakoniti sodnik, temveč nima poklicnih kvalifikacij niti za obrambo samega sebe – nima namreč postulacijske sposobnosti – kvalificiranega pravno veljavnega potrdila za zastopanje v obrambi samega sebe,” je zapisal Kovačič.

Kovačič in Lomovšek sta se v svoji ovadbi opirala predvsem na več odločitev Vrhovnega sodišča –  to je leta 2020 s sklepom VS RS I Up 116/2020 z dne 19. 11. 2020 odločilo, da pravosodni izpit iz BiH iz leta 1985 ne zadošča za postulacijsko sposobnost pred Vrhovnim sodiščem RS, ker ne izkazuje sposobnosti delovanja na stopnji, ki jo predstavlja VS RS. “Če vloga takšne osebe na VS RS ni dopustna in zato VS RS take vloge zavrže (kot pravi v tem judikatu, redoma počne tako), kako pa je potem dopustno, da o njej odloča – morebiti tudi kak – sodnik, ki ima enako kvalifikacijo.”  V obrazložitvi so zapisali, da je sodišče prve stopnje  s sklepom z dne 3. 6. 2020 zavrglo tožnikovo pritožbo, vloženo zoper sklep istega sodišča z dne 26. 8. 2019 o zavrženju tožnikove tožbe. Pritožbo je zavrglo, ker tožnik kljub pozivu ni predložil potrdila, da ima opravljen pravniški državni izpit v Republiki Sloveniji. Potrdilo o opravljenem pravosodnem izpitu v Socialistični republiki Bosni in Hercegovini z dne 22. 1. 1985 in potrdilo z dne 5. 3. 2020, da je bil vpisan v register odvetnikov v Federaciji BiH, za izkazovanje postulacijske sposobnosti ne zadošča. Piše Demokracija.

Povezane objave

SRAMOTA! To je Stojmenova Duh počela včeraj med interpelacijo?

Precej klavrna podpora za Stojmenovo Duh. Kdo ji je dal podporo?

Stojmenova Duh, trdi, da je tujka. Kako je lahko potem slovenska ministrica? (video)