Volitve so tu. Razkrivamo prestope poslancev!

DZ RS, slika je simbolna, vir DZ

Poslanci, še posebej tisti odpadniki nekdanjega SMC brez stranke in poslanci stranke DeSUS napovedujejo prestope v različne stranke. Drugače bo dobro plačana služba splavala po vodi.

Kakšni premiki poslancev nas čakajo pred volitvami?

Najbolj zanimivo ime poslanke brez stranke je Janja Sluga, kjer jo, kot je nedavno pisal Bojan Požar nočejo nikjer. Zavrnil naj bi jo tudi SD, v SAB, pa sama, kot pravijo noče, saj bi bila rada še naprej poslanka. Le kje bi se potem lahko uveljavila? Kajti dnevi manekenstva so že zdavnaj minili. Očitno se še ni odločila, ali pa bo moledovala, da jo le kje sprejmejo.

Pri tem se poraja vprašanje, ali bo poslanska skupina DeSUS razpadla? Robert Polnar, namreč odhaja v stranko SNS, kar je za naš portal e-maribor.si potrdil tudi Zmago Jelinčič. Tudi Branko Simonovič odhaja iz stranke. Kot pravi bo svojo pot iskal med tistimi strankami, ki bodo imele posluh za spoštovanje, sodelovanje, povezovanje. Po neuradnih podatkih naj bi Simonovič odšel k Aleksandri Pivec, tako kot Mateja Udovč iz SMC (Konkretno).

Nekdanji poslanec DeSUS-a, zdaj nepovezani poslanec Jurij Lep,  iz poslanske skupine nepovezanih prestopil je svoj prestop v LMŠ, zamrznil, oziroma se je premislil zadnji trenutek. Če v drugo stranko odide Lep, potem bi skupina nepovezanih poslancev razpadla. Saj bi notri ostala le še Sluga in Zorčič.

Novo stranko ustanavlja Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora. Še en odpadnik iz nekdanje stranke SMC. Ime že ima. In sicer se bo stranka imenovala LIDE. a očitno je za ustanovitev stranke še prezgodaj. Pretkani Zorčič namreč nebi rad ostal izven parlamenta.

Naj bi pa NSi kmalu dobila novega člana. Kmetijskega ministra, sicer iz kvote DeSUS  Jožeta Podgorška, Podgorškov vstop v NSi je v petek potrdil tudi infrastrukturni minister iz NSi-ja Jernej Vrtovec.

Svojo stranko bi radi ustanovili tudi nepovezani župani. A očitno so si preveč različni. Zato naj bi zaenkrat ostalo le pri dogovoru. Pobudnik kočevski župan Vladimir Prebilič, naj sicer še nebi obupal nad strankarsko idejo. Predvsem pa bo potrebno ugotavljati kakšna bo njihova vloga na prihajajočih državnozborskih in predsedniških volitvah.

Se pa vsi sprašujemo, kam bo tokrat odšel Jani Moderendorfer, prvak po menjavi strank. Trenutno vedri pri Marjanu Šarcu. A za Janija je značilno, da v nobeni stranki ne zdrži več, kot en mandat. Kakšno pa je vaše mnenje, kam odhaja Jani? Glasujte:

Sestanek koalicijskih strank in SNS

Kot piše portal MMC se bodo v petek na Brdu pri Kranju sešli poslanci koalicije, kamor je predsednik vlade Janez Janša povabil tudi opozicijski DeSUS in SNS ter predstavnika narodnih skupnosti. Na sestanek so poleg predsednikov koalicijskih strank Mateja Tonina in Zdravka Počivalška vabljeni tudi ministri za zdravje Janez Poklukar, za finance Andrej Šircelj, za izobraževanje Simona Kustec, za okolje Andrej Vizjak, za infrastrukturo Jernej Vrtovec, za delo Janez Cigler Kralj ter za kohezijo Zvone Černač. Predmet sestanka bodo pomembni projekti, ki jih želijo izpeljati še pred koncem mandata – med temi naj bi bili tudi zakon o dohodnini, zakon o javnem naročanju v zdravstvu, zakon o investicijah v vzgoji in izobraževanju ter ustanovitev demografskega sklada. V poslanski skupini DeSUS-a so sicer dejali, da se sestanka ne bodo udeležili,  prvak SNS-a Zmago Jelinčič pa je potrdil, da se bo vabilu predsednika vlade Janeza Janše odzval.

 

Povezane objave

To nastane, ko se poslanec Svobode zmoti pri glasovanju!

Vlada za migrante kupuje 400 vzmetnic. To je na noge spravilo jezne prebivalce Središča ob Dravi

Tako so levičarski podporniki teroristov Hamasa napadli Ruparjevo novinarsko konferenco