Zahtevek za objavo popravka prispevka v večerni oddaji TV Dnevnik RTV Slovenija

slika: twitter

V skladu s 26. členom Zakona o medijih (ZMed) – Pravica do popravka objavljenega obvestila – prosimo za pripravo in objavo enakovrednega prispevka s prikazom nasprotujočih dejstev.

V prispevku avtor govori o skladu za financiranje slovenske televizijske produkcije. Predstavil je mnenje dr. Marka Milosavljevića, ki je špekuliral, da »za znesek 3,5 evra kabelski operaterji ne bodo našli rezerv v svojih prihodkih, gotovo bodo povišali svoje cene in da daje predlog misliti, slutiti, da je ta člen napisan za točno določeno televizijo, to je skoraj gotovo Nova24.« Predvajana je bila še izjava ponudnika storitev Telemach: »Če bi poslanci predlog podprli, to prinaša novo obdavčitev vseh prebivalcev Slovenije, ne glede na izbor operaterja, takšna obdavčitev pa bi bila po njihovem mnenju v neskladju s slovensko ustavo.«

Avtor prispevka je kontaktiral tudi ministrstvo za kulturo, ki mu je pravočasno poslalo odgovor, a iz njega ni navedel nobenih dejstev, razen to, da javna obravnava poteka do 5. septembra 2020. Preostanek dopisa, ki odgovarja na vse v prispevku omenjene očitke, ni bil objavljen.

Med drugim je ministrstvo pojasnilo tudi, da zaradi osnutka novele ZMed povišanje cen naročniških paketov ne bi bilo upravičeno, saj operaterji že zdaj plačujejo izbranim ponudnikom televizijskih programov in je v tem znesku mogoče iskati tudi rešitev za predvideni sklad. Zakonodajne rešitve, ki jih je ministrstvo pripravilo, nikakor ne predvidevajo višanja cen naročniških paketov.

V odgovoru ministrstva je pisalo tudi, da bi se po sprejeti trenutni rešitvi glede razdelitve sredstev smiselno uporabljale določbe 4.b člena, kot je zapisan v osnutku novele ZMed. Osnutek novele ZMed torej določa, da bi se sredstva za sklad slovenske televizijske produkcije delila na podlagi mnenj strokovnih komisij, kot to ministrstvo počne že skoraj desetletje z medijskimi razpisi. Očitki »o skladu, napisanem za Novo24«, so tako povsem brez podlage. Gre za sklad, ki bo pomagal slovenski filmski produkciji, za status nepridobitnega medija posebnega pomena pa bo lahko zaprosil katerikoli medij.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

V Svobodi imajo le 7 kandidatov za evropskega poslanca. Na listi tudi “pručka”?

Ruski hekerji nad Natašo Pirc Musar

POZOR! Zaradi naleta treh vozil zaprt del štajerske avtoceste, nastajajo zastoji