Bi v Sloveniji ukinili praznik 2. januar? Glasujte

koledar, slika je simbolna

Neumnost komunističnega sistema, ali zdravljenje “mačka”. Tako bi lahko dejali prazniku, 2. januar, ki so ga praznovali le v nekdanjem komunističnem sistemu. Tako ga praznujejo le še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini in Romuniji.

2. januarja praznujemo praznik, ki to ni!

“1 januar in 2. maj sva praznika v Sloveniji, ki to nista. Le zakaj praznujemo ta dva praznika, ki izhajata še iz časa komunizma in v bistvu sploh nista praznika. Kakšnih pametnih odgovorov zakaj sta to praznika, v bistu ni.  Prihod novega leta bomo obeležili tudi danes, 2. januarja. Varčevalni zakon iz leta 2012 je drugi dan novoletnega praznovanja ukinil, s čimer je želela takratna druga vlada Janeza Janše prispevati k večji gospodarski rasti. Znova se je vrnil na seznam praznikov in dela prostih dni z letom 2017, ko se je tega spomnila Cerarjeva vlada, da bi bila bolj všečna svojim ljudem. Letos sicer pade praznik na nedeljo, nam bo pa prihodnje leto znova podaljšal novoletni konec tedna.

Je smiselno praznovati 2. januar, kot praznik? Predlogi za ukinitev 2. januarja kot dela prostega dne pa se pojavljajo tudi v času tretje Janševe vlade. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na twitterju novembra lani zapisal, da bi moral biti namesto 2. januarja državni praznik in dela prost dan 6. januar. Katoličani na ta dan namreč obeležujemo praznik svetih treh kraljev. V nekaterih evropskih državah ga praznujejo, denimo na tudi Hrvaškem, v Avstriji in Italiji. Pišejo Slovenske novice.

Kakšno pa je vaše mnenje? Glasujte!

 

Povezane objave

SRAMOTA! To je Stojmenova Duh počela včeraj med interpelacijo?

Precej klavrna podpora za Stojmenovo Duh. Kdo ji je dal podporo?

Stojmenova Duh, trdi, da je tujka. Kako je lahko potem slovenska ministrica? (video)