Agencija za okolje opozarja na intenzivne padavine in vetrove v noči na petek

Foto: Pixabay (simbolna slika)

Območje intenzivnih padavin bo predvsem v predgorju Julijskih Alp, v bolj goratem svetu zahodne Slovenije in v pasu preko Škofjeloškega hribovja tudi proti Kamniško-Savinjskim Alpam, torej na že prizadetih območjih ob avgustovski vremenski ujmi.

Dodal je, da so se na Arsu odločili izdati opozorila visoke stopnje, ki jih bodo s časom prilagajali. Dobra novica je, da se bo vreme jutri sredi dneva hitro umirilo, je še dodal Gregorčič.

Hidrolog Andrej Golob je poudaril, da ob močnih padavinah pričakujejo hitro naraščanje rek in hudourniških vodotokov. Ker je namočenost tal po Sloveniji že velika in vodnatost rek po torkovih izdatnejših padavinah srednja do velika, bodo te dodatne padavine ponoči padle na namočena tla, hitro površinsko odtekle in tudi hitro napolnile rečne struge.

»Pričakujemo največ težav, povezanih s poplavljanjem padavinske in zaledne vode ter tudi s poplavljanjem hudourniških in manjših rek in s pritoki večjih rek. Kar se tiče območij, izpostavljamo porečja Vipave, območja Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, Škofjeloškega hribovja in tudi območja Kamniško-Savinjskih Alp. Na teh območjih lahko posamezne reke zelo hitro narastejo, nekatere poplavijo tudi v večjem obsegu in bolj silovito, ker gre za območja, ki so bila že najbolj prizadeta po avgustovskih poplavah in so zaradi tega še posebej ranljiva,« je še povedal Golob.

Na teh območjih pozivamo prebivalce, da danes dan izkoristijo za samozaščitne ukrepe, da umaknejo svoja vozila, vrednejše predmete, in ker gre spet za dogodek v nočnem času, je še posebej treba biti pripravljen in striktno upoštevati vsa navodila pristojnih služb.

Direktor Geološkega zavoda Miloš Bavec je opozoril, da je verjetnost proženja zemeljskih plazov in sorodnih pojavov znatno povečana v vsej državi, morda z izjemo jugovzhoda. Posebej je opozoril na reaktiviranje že obstoječih, poškodovanih območij na območjih, ki so bila prizadeta v ujmah avgusta in tudi v drugih ekstremnih dogodkih letošnjega leta.

Direktorica Direkcije za vode Neža Kodre je povedala, da se v tem hipu še vedno vzpostavlja pretočnost strug in izvajajo ukrepi za zaščito ali sanacijo poškodovanih delov nasipov in brežin. To delo bo še vedno teklo do popoldneva, ko bo vsa mehanizacija umaknjena s priobalnih in ogroženih območij ter se bodo začeli izvajati nujni ukrepi nadzora pripravljenosti, ki bi jih bilo treba izvajati v povečanih vodotokih.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je v pripravi odredba za povečanje pripravljenosti celotnega sistema. V tej odredbi bo zajeto določeno število pripadnikov Slovenske vojske. Vsebovala pa bo tudi priporočilo občinam oziroma lokalnim skupnostim, da tiste plazove, ki že zdaj ogrožajo objekte ali pomembno infrastrukturo, posebej opazujejo in po potrebi prožijo tudi alarmni sistem.

Direktor Zavoda za gozdove Gregor Danev je poudaril, da je predstavljeni scenarij vremenskih dogodkov za slovenske gozdove eden od najhujših scenarijev, zato je pozval vse prebivalce, da od danes zvečer ne hodijo v gozdove, ter hkrati vse delavce v gozdovih, da jutrišnji dan opustijo kot delovni dan v gozdovih, saj lahko pride do hudih poškodb in smrtne nevarnosti.

Povezane objave

POZOR! Obeta se velika količina dežja. Še posebej v nedeljo!

Pozor, v petek prihaja sneg! Zapadlo naj bi ga do 25 cm.

V torek pričakujemo pravo zimo. Temperature pa pod lediščem!

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več