Bili smo na obisku, v kraju, kjer v času pusta spečejo do milijon krofov.

V času pusta je krof, slaščica, ki je najbolj popularna. Še posebej na Ptuju, je je pust doma, kot pravijo domačini. In zato smo odšli v Ptujske pekarne in se prepričali kako tam pečejo krofe in koliko jih v bistvu spečejo.

Ptujske pekarne in slaščičarne so oblasti ustanovile kot Mestno pekarno z 18 zaposlenimi pred 75 leti, toda sama tradicija pekovske dejavnosti na Ptuju sega še dlje v zgodovino. Znano je namreč, da so se koluti za peko krušnih izdelkov uporabljali že v času rimske Poetovie!

Kasneje se je na Ptuju oblikoval pekovski ceh, ki je temeljno vplival na ptujsko pekovsko obrt, pri čemer so se člani obrtne zadruge, v katero je bila vključena tudi predhodnica sodobnih Ptujskih pekarn, natančno ravnali po posebnem cehovskem kodeksu.  Danes, ko Ptuj diha s pustom, ki je eden osrednjih praznikov v mestu, je krof nepogrešljiv sopotnik.

Postopek:

  1. Priprava kvasa: V skodelici mlačnega mleka raztopi kvas z žličko sladkorja in malo moke. Pusti 10 minut, da vzhaja.

  2. Testo: V večjo posodo presej moko, dodaj sladkor, rumenjake, jajce, sol, limonino lupinico, rum in stopljeno maslo. Dodaj tudi kvasec in zgneti gladko testo.

  3. Vzhajanje: Testo pokrij s krpo in pusti vzhajati 1 uro, dokler se ne podvoji.

  4. Oblikovanje: Vzhajano testo razvaljaj na približno 1,5 cm debelo in s kozarcem izreži kroge. Pusti jih na pomokani površini, da še enkrat vzhajajo (30 minut).

  5. Cvrtje: Segrej olje (na približno 170 °C) in krofe ocvri – najprej s pokrovko na eni strani (približno 2 minuti), nato obrni in cvri še brez pokrovke.

  6. Polnjenje in posip: Če želiš, napolni krofe z marmelado ali čokolado s pomočjo dresirne vrečke. Posuj jih s sladkorjem v prahu.

 Vse od svečnice do posta Ptuj oživi. Krofi pa se prodajajo, kot za med. O peki krofov v pustnem času, ki dosegajo rekorde smo se pogovarjali z Sabina Pišek, tehnologinjo z impresivnimi 25 leti izkušnjami. V tem obdobju Ptujske pekarne spečejo skoraj milijon krofov. So pa za to potrebne tudi sestavine. Za  proizvodnjo krofov v Ptujskih pekarnah porabijo kar  60 ton moke, 20 ton marmelade, 20 ton olja, 5 ton sladkorja in tono posipnega sladkorja.

Z izjemno produkcijo, ki v času pusta doseže 60.000 krofov dnevno, Ptujske pekarne nameravajo letos postaviti rekord, z ambicioznim načrtom, milijon krofov. Upaj, da jim uspe.

Povezane objave

1. junija bo na Ptuju odmevalo “po domače”

Sramota! Prostovoljnim gasilcem, naj bi Raaya in Marjetkd dolgovala 800 evrov?

Se ji meša? Levičarka Tatjana Greif očitala Ursuli Von der Leyen, da ima nacistične prednike