Bili smo na obisku, v kraju, kjer v času pusta spečejo do milijon krofov.

V času pusta je krof, slaščica, ki je najbolj popularna. Še posebej na Ptuju, je je pust doma, kot pravijo domačini. In zato smo odšli v Ptujske pekarne in se prepričali kako tam pečejo krofe in koliko jih v bistvu spečejo.

Ptujske pekarne in slaščičarne so oblasti ustanovile kot Mestno pekarno z 18 zaposlenimi pred 75 leti, toda sama tradicija pekovske dejavnosti na Ptuju sega še dlje v zgodovino. Znano je namreč, da so se koluti za peko krušnih izdelkov uporabljali že v času rimske Poetovie!

Kasneje se je na Ptuju oblikoval pekovski ceh, ki je temeljno vplival na ptujsko pekovsko obrt, pri čemer so se člani obrtne zadruge, v katero je bila vključena tudi predhodnica sodobnih Ptujskih pekarn, natančno ravnali po posebnem cehovskem kodeksu.  Danes, ko Ptuj diha s pustom, ki je eden osrednjih praznikov v mestu, je krof nepogrešljiv sopotnik.

Postopek:

  1. Priprava kvasa: V skodelici mlačnega mleka raztopi kvas z žličko sladkorja in malo moke. Pusti 10 minut, da vzhaja.

  2. Testo: V večjo posodo presej moko, dodaj sladkor, rumenjake, jajce, sol, limonino lupinico, rum in stopljeno maslo. Dodaj tudi kvasec in zgneti gladko testo.

  3. Vzhajanje: Testo pokrij s krpo in pusti vzhajati 1 uro, dokler se ne podvoji.

  4. Oblikovanje: Vzhajano testo razvaljaj na približno 1,5 cm debelo in s kozarcem izreži kroge. Pusti jih na pomokani površini, da še enkrat vzhajajo (30 minut).

  5. Cvrtje: Segrej olje (na približno 170 °C) in krofe ocvri – najprej s pokrovko na eni strani (približno 2 minuti), nato obrni in cvri še brez pokrovke.

  6. Polnjenje in posip: Če želiš, napolni krofe z marmelado ali čokolado s pomočjo dresirne vrečke. Posuj jih s sladkorjem v prahu.

 Vse od svečnice do posta Ptuj oživi. Krofi pa se prodajajo, kot za med. O peki krofov v pustnem času, ki dosegajo rekorde smo se pogovarjali z Sabina Pišek, tehnologinjo z impresivnimi 25 leti izkušnjami. V tem obdobju Ptujske pekarne spečejo skoraj milijon krofov. So pa za to potrebne tudi sestavine. Za  proizvodnjo krofov v Ptujskih pekarnah porabijo kar  60 ton moke, 20 ton marmelade, 20 ton olja, 5 ton sladkorja in tono posipnega sladkorja.

Z izjemno produkcijo, ki v času pusta doseže 60.000 krofov dnevno, Ptujske pekarne nameravajo letos postaviti rekord, z ambicioznim načrtom, milijon krofov. Upaj, da jim uspe.

Povezane objave

Številka ZZZS v Mariboru ne deluje pravilno. Številne pritožbe

Spet dela sramoto Sloveniji! Irena Joveva ponovno v srbskem jeziku?

SDS Duplek pripravil srečanje za njihove članice ob dnevu žena (reportaža)