Danes bo v Mariboru spominska slovesnost za prvo žrtvijo, agresije JLA na Slovenijo

V spomin na prvo žrtev slovenske osamosvojitve bo danes, v sredo ob 11. uri spominska slovesnost, na mestu kjer je pod kolesi okupatorske JLA umrl Jožef Šimčik

Jožef Šimčik je bil prva žrtev agresije JLA na Slovenijo. Med demonstracijami, ki so se v Mariboru začele zaradi Pekrskih dogodkov maja 1991, je poskušal s skupino drugih meščanov zaustaviti kolesno oklepno vozilo JLA, vendar je padel pod kolesa in bil pri tem smrtno poškodovan.

Jožefa Simčika je povozil oklepnik JLA

Med nočnimi pogajanji v stavbi mariborske občine je KOS ugrabil takratnega poveljnika TO za vzhodno Štajersko Vladimirja Miloševića, a so ga naslednji dan izpustili, kar pa ni ustavilo mariborskih domoljubov, ki so še naprej množično demonstrirali pred kasarnami JLA. V popoldanskih urah 24. maja je iz kasarne vnovič krenila kolona oklepnih vozil, ki jih je skušala ustaviti goloroka množica zavednih Mariborčanov. Med njimi tudi Josef Šimčik, ki je končal pod kolesi oklepnika.

Na mestu smrti, na Ljubljanski ulici, je postavljena spominska plošča, kjer bo danes v sredo, 24. maja spominska slovesnost. Komemoracijo bo organiziralo Pokrajinsko združenje VSO Vzhodna Štajerska v sodelovanju z Mestno občino Maribor. Slavnostni govornik bo predsednik VSO Lojze Peterle. Poleg njega bosta spregovorila tudi župan MO Maribor Saša Arsenovič, predsednik VSO Vzhodne Štajerske Jožef Šterman, ter takratna priča agresije JLA na Slovenijo, Bernerd Memon.

Neposredni prenos spominske slovesnosti na facebook portalu e-maribor.si

 

Povezane objave

Po Mariboru požigali avtomobile. Škode za 600.000 evrov

Video intervju: Franc Kangler! Če bom izvoljen za evropskega poslanca, bo Mariboru tudi evropska pisarna.

V eni izmed mariborskih kavarn oklofutal nekdanjega poslanca