Danes potekajo Evropske volitve

Slika (simbolna): learn.eu-net

Ob 7. uri so se tudi v Sloveniji odprla volišča za Evropske volitve. V večini držav Evropske unije bodo volitve za 751 poslancev evropskega parlamenta danes. V Sloveniji bodo volivci izbirali osem evropskih poslancev.

Izidi volitev bodo znani nekaj po 23. uri

Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure. Izidi glasovanja bodo znani po 23. uri, ko se bodo v EU-ju zaprla še zadnja volišča. Takrat bodo v Bruslju objavili tudi prvo projekcijo sestave novega evropskega parlamentaEvropske volitve, na katerih ima pravico glasovanja skoraj 430 milijonov volivcev, so se začele v četrtek, ko so glasovali v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, v petek so volili na Irskem in Češkem, v soboto pa v Latviji, na Malti in na Slovaškem. Piše MMC

V Sloveniji bo okoli 1,6 milijona volivcev glas lahko oddalo na 3.005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Volivci bodo za osem poslanskih sedežev v evropskem parlamentu lahko izbirali med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Glasuje se tako, da volivec obkroži zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Katerim kandidatom je uspelo prepričati volivce, bo znano po 23. uri, ko se bodo kot zadnja v EU-ju zaprla volišča v Italiji.

M.G.

Povezane objave

Je to afera Nataše Pirc Musar, katera jo lahko stane kandidature za predsednico?

Javno mnenje! Anže Logar povečuje, Nataša Pirc Musar nazaduje. Kosova odpisana?

IZREDNA NOVICA! Rezultati volitev se ne ujemajo? Dejan Kaloh, med poslance?