Državni sekretar Kajzer z dr. Dunlop o uvajanju sistemskih sprememb in sposobnosti za tranzicijo v krožno, brezogljično družbo

Državni sekretar Tone Kajzer | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

Tema pogovora je bilo sodelovanje pri izvedbi projekta, ki ga je Slovenija leta 2018 v sodelovanju z Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologijo (EIT KIC Climate in EIT KIC Raw materials) in Skupnim raziskovalnim središčem (JRC) Evropske komisije pričela pripravljati kot skupen celovit pristop k uvajanju sistemskih sprememb in krepitev znanja in sposobnosti za tranzicijo v krožno, brezogljično družbo, t.i. Celoviti strateški projekt razogljičenja Slovenije preko prehoda v krožno gospodarstvo (»A Deep Demonstration of a Circular, Regenerative and Low-Carbon Economy«).

Dr. Dunlop je izpostavila izjemno učinkovito sodelovanje osmih resorjev pri pripravi tega strateškega projekta, za kar v evropskem prostoru ni primere, in kar lahko služi za zgled ostalim članicam in državam v soseščini. Državni sekretar Kajzer je poudaril zavezanost Slovenije prehodu v krožno gospodarstvo in njegovo umeščenost v ključne strateške dokumente, kot tudi v načrt okrevanja po pandemiji covida-19.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o konkretnih možnih projektih nadaljnjega sodelovanja, s poudarkom na promociji prehoda v krožno gospodarstvo v državah Zahodnega Balkana. Slednje bo ena od prioritet Slovenije v času predsedovanja Svetu EU, regija pa je v ospredju pozornosti tudi pri Climate KIC. Državni sekretar Kajzer je pri tem še dodal, da si Slovenija prizadeva postati stičišče za krožno gospodarstvo za Zahodni Balkan.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Znano je od kod prihaja nov slovenski milijonar!

Saj ni res pa je. Vlada bi sebi, kar za 40 odstotkov povišala plače?

Tako je Franc Kangler, na soočenju, zaprl usta Maši Kociper