Ekskluzivno! Objavljamo ustavno pobudo društva 1. oktober glede plačevanja RTV naročnine!

slika je simbolna

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Plačevanje RTV naročnine, je v zadnjem času izredno pereča tema v Sloveniji. Predvsem se nekateri Slovenci sprašujejo, zakaj bi plačevali nekaj, kar ne gledajo.

V društvu 1. oktober so na Ustavno sodišče dane vložili pobudo za presojo ustavnosti, za razveljavitev obstoječe ureditve plačevanja RTV prispevka in pobudo za začasno zadržanje plačevanja prispevka RTVSLO.

POBUDA ZA RAZVELJAVITEV SEDANJE UREDITVE PLAČEVANJA RTV PRISPEVKA

– Sedanja ureditev je v nasprotju s splošnim in obligacijskim pravom ter načelom svobodne izbire blaga in storitev, med katere spadajo tudi storitve obveščanja in nudenja informacijskih vsebin ter drugih kulturnih in zabavnih vsebin v mediju, ki predstavlja javni servis državljanom.
– Ureditev je v nasprotju s 1. in 2. členom Ustave RS, ki določa, da je Slovenija demokratična država (1 člen), in da je Slovenija je pravna in socialna država (2.člen).
– Ureditev je v nasprotju s 15. členom Ustave RS – od 3. odstavka dalje, ki določa : Zagotovljeni sta sodno varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravica do odprave posledic njihove kršitve. Nobene človekove pravice ali temeljne svoboščine, urejene v pravnih aktih, ki veljajo v Sloveniji, ni dopustno omejevati z izgovorom, da je ta ustava ne priznava ali da jo priznava v manjši meri.
– Ureditev je usedlina in dediščina prejšnjega nedemokratičnega sistema, ki smo ga z osamosvojitvijo in demokratično ustavo zapustili in opustili (nasprotje s 1. členom Ustavež RS) .
– Obvezno plačevanje storitve brez soglasja plačnika je neustavno in vodi v državljansko nepokorščino ter splošno erozijo zaupanja v pravo, ki je osnova vsakega nenasilnega urejanja odnosov med ljudmi v vsaki družbi in državi.

– Sedanji obvezni prispevek ima za posledico individualno zavračanje plačevanja omenjenih storitev, čemur sledi razpad sistema javnega servisa RTVSLO, ki je sicer izredno pomemben servis za ohranitev in razvoj demokracije.
– Obvezni prispevek, zaračunan državljanom za financiranje RTVSLO, pomeni nedopusten poseg v svobodo razpolaganja državljanov z lastnim denarjem. Javni servis naj se financira na način, ki bo sorazmeren dejanski uporabi.

POBUDA ZA ZAČASNO ZADRŽANJE PLAČEVANJA PRISPEVKA RTVSLO

– Predlog za takojšnje začasno zadržanje sedanje ureditve obveznega plačevanja prispevka RTVSLO je upravičen zaradi izrazito škodljivih posledic krčenja pluralnosti in medijskega poročanja, ki se odraža tudi v padcu gledanosti in poslušanosti ter nezadovoljstvu z ukinjanjem neposrednih prenosov nedvomno za javnost pomembnih in zanimivih drugih dogodkov, ki so v javnem interesu. To je po mnenju predlagatelj pobude posledica brutalnega načina vodenja zavoda, ki se izraža v nepojasnjenem odstavljanju in premeščanju zlasti mlajšega voditeljskega kadra ter brutalnih posegov v njihovo delo in
osebno integriteto (primer Valentine Plaskan). Kriterij za zasedbo funkcije v zavodu ne sme biti lojalnost vladi, temveč poklicna novinarska etika ter profesionalnost.
– Glede na to, da Ustavno sodišče še ni odločilo o ne-ustavnosti novele zakona, ki se zdaj v praksi uresničuje z brutalnim enoglasjem (dokaz so seje novega programskega sveta) brez argumentov ter brutalnim načinom vodenja zavoda, je takojšnja razveljavitev obveznosti prispevka nujna. Odgovornost Ustavnega sodišča RS za nastanek tega stanja je
enormna, popravljiva in obvladljiva pa je le z ukrepom ukinitve obveznosti prisilnega plačevanja storitev.

PRAVNI INTERES VLAGATELJEV

Pravni interes podpisnikov pobude – državljanov, gledalcev in poslušalcev je nedvomno izkazan. Javni interes vlagateljev je nedvomen in nedvoumen. Podpisniki smo plačniki naročnine in smo aktivni državljani ter člani nevladnih organizacij, ki delujemo v javnem interesu. Formalno priznanje javnega interesa s strani vlade ni pogoj za dokazilo pravnega interesa.
Dimenzija problema RTVSLO je takšna, da je internacionalizirana in jo bo v kratkem obravnaval tudi EU parlament.

Ne nazadnje smo med podpisniki te pobude tudi registrirani organizatorji referendumske kampanje o zakonu o RTVSLO, v kateri smo aktivno nastopili proti sprejemu novele zakona o RTVSLO. Pravni interes je tudi zato nedvoumno izkazan.

[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Povezane objave

Tako se napajajo iz državnega denarja in si koregirajo plačo, neizvoljeni člani Levice.

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”

Slovenija ima novega milijonarja. V žep bo pospravil kar 51. milijonov evrov

6 komentarjev

Emanuel Gaube 13. 10. 2023 - 10:43
In zakaj ti trdiš da lažejo in zavajajo?? Plačuj in gledaj!!
Simon Kovač 12. 10. 2023 - 9:18
Bravo.
DAMIJAN79 12. 10. 2023 - 13:16
Tako se dela!
GottTag QuelleAmeise 12. 10. 2023 - 14:02
Prisilno plačljive RTV in FOP TV rdeče greznice in ostale smetarsko podkupljene medije, ne gledamo, nočemo gledati in jih ne gledamo, Družbenopolitični delavci na rdečih sekretih, zavestno privrženi marksizmu-leninizmu, ideološko obremenjeni, dnevno lažejo, manipulirajo, zlorabljajo medij za sproščanje svojih osebnih frustracij. Izgleda da ima večina novinarjev na rdečih gnojnicah, ki so sramota novinarskemu poklicu, duševne bolezni, nekateri tudi v alkoholnem deliriju sproščajo svoje boleče frustracije. SMRT KUČANIZMU, GOLOBIZMU, KRIMINALU, MAFIJI, DIKTATURI-KOMUNIZMU.
Vipavec 12. 10. 2023 - 22:27
A je v Sloveniji kakšen človek ki lahko razloži možnosti za neplačevanje TV dokler se ne uredi uravnotežen program vsaj tak kod je bi do sedaj. Pa imamo vsaj kakšno pravico v tej državi drugače misleči.
Dodaj komentar