Intervju, predsednica SDM Maribor, Maša Medved: “Ni dovolj, da samo čakamo!”

Podmladek Slovenske demokratske stranke Maribor  ima novo predsednico. To je mlada in prikupna Maša Medved. Zanimajo jo predvsem odnosi z javnostjo ter politika na splošno. Sodelovala je tudi pri večih volilnih kampanjah. Pravi da jo to spudbudi za novo delo tudi v bodoče.

Z Mašo se je pogovarjal Mitja Grmovšek

Uredništvo: Pred nedavnim si postala predsednica odbora SDM Maribor. Kakšni so občutki?

Maša: Pozdravljeni. Najprej bi se rada zahvalila za povabilo k intervjuju. Drži, 10. januarja sem postala predsednica odbora Slovenske demokratske mladine v  Mariboru. Občutki so dobri, vesela sem da imam večinsko podporo članov. Čaka me dvoletni mandat. Verjamem, da lahko skupaj izpeljemo veliko dobrih projektov, hkrati pa si želim, da bi lahko več mladim približala politiko in bi se začeli v njo tudi aktivno vključevati.

Uredništvo: Kdo v bistvu je sploh Maša Medved?

Maša: Sploh ne vem kje začet iskreno. Torej sem Maša, prihajam iz Cirkovc. Stara sem 21 let. Izhajam iz zelo velike družine, namreč imam 3 brate ter 2 sestri in sem najstarejša od otrok. Za svoje brate ter sestri sem zelo hvaležna, saj smo zelo povezani med seboj in si vedno pomagamo. Sem tudi lastnica majhnega kužka, po imenu Koko. Sem izredna študentka prava, trenutno sem zaposlena na Upravni enoti v Mariboru, kamor sem bila premeščena iz Urada Vlade za demografijo. Zanimajo me predvsem odnosi z javnostjo ter politika na splošno, med drugim sem sodelovala pri več različnih volilnih kampanjah. Prijatelji o meni veliko krat povedo, da sem zelo iskrena, direktna in da ne maram ovinkarjenja, pa tudi da sem zelo ambiciozna in vztrajna.

Uredništvo: Si zelo aktivna. Rada sodeluješ na mnogih področjih. Zakaj prav Slovenska demokratska stranka?

Maša: Res je. Sodelujem pri večini projektih, kjer me povabijo in se mi zdijo dobri. Včasih si morda sama naložim preveč dela. Slovenski demokratski stranki sem se pridružila konec maja 2022, torej po parlamentarnih volitvah. Razlogov je več. Verjamem namreč, da je to stranka, ki predvsem podpira prosti trg, zagovarja slovensko kulturno identiteto ter dediščino, domoljubnost, svobodo medijev in svobodo posameznika, ki je omejena s svobodo drugega. Prepričana sem, da je to stranka, ki podpira tako starejše kot tudi mlade in da se v njej zavedajo, da mladi nismo samo prihodnost, ampak tudi sedanjost. To je stranka, kjer mladim omogočajo, da izrazimo svoje mnenje ter nas poslušajo. To so samo glavni razlogi za mojo priključitev k stranki SDS.

Uredništvo: Si ena redkih predsednic mladih slovenskih demokratov. Kaj je tisto, kar te žene naprej?

Maša: Bom kar iskrena, ne vem koliko je predsednikov in koliko je predsednic odborov, ker sama ne verjamem v razlike med nami, ampak vem, da ima vsak se priložnost dokazati. Mene vedno žene naprej predvsem trud in moje prepričanje, da je to stranka, ki dela dobro za ljudi ter jim pomaga. Če pa govorimo nasplošno, kaj je tisto kaj mi daje pogon za naprej, pa je nekaj kar jaz vedno govorim. Vedno povem, da ni dovolj da samo čakamo, da nam bodo ponujene priložnosti. Sami moremo biti tisti, ki pokažemo interes in svojo pripravljenost na delo. Če želimo spreminjati svet, moremo najprej seveda začeti pri sebi.

Maša Medved, predsednica SDM Maribor

Uredništvo: Kateri so bistveni poudarki Slovenske demokratske mladine?

Zagotovo je zadnje čase mogoče politika za mlade v upadu, ravno zato se pri Slovenski demokratski stranki v ospredju. Sicer pa imamo pri SDM veliko točk, s katerim se mladi lahko poistovetimo. Izobraževanje, sodelovanje, zaposlovanje, prostovoljstvo, šport. Veliko je tudi tem, o katerih teče beseda, kot so  družina, zdravstvo, stanovanja, demografija, prostor, energija, okolje, javni promet, gospodarstvo, informatika in tako naprej. Seveda pa se družimo in povezujemo tudi s sorodnimi podmladki in skušamu najti podobne cilje za ustvarjanje in širjenje potreb za mlade.

Uredništvo: Bliža se kongres SDM, kjer boste volili novo vodstvo. Kaj ti pričakuješ od kongresa, in kakšno vodstvo bi si želela?

Maša: Res je, kmalu bo kongres SDM, kjer se bodo volili novi funkcionarji v organe SDM. Od kongresa pričakujem, da bo novo vodstvo tako odgovorno kot je bilo od Dominika Štrakla, ki je bil res odličen in zavzet predsednik. Vodstvo želim, da je izobraženo na vseh področjih, da je zavzeto za probleme, s katerimi se bomo srečevali ali smo se že srečali v preteklosti. Želim si tudi, da je hitro odzivno, da zna dobro funkcionirati z vsemi odbori, za novega predsednika pa si želim tudi, da je povezovalen in odločen. Prepričana sem da imamo takega prav v Mariboru.

Uredništvo: Prejšnji predsednik SDM Maribor Luka Simonič je pustil bogato sled v pridobivanju in iskanju novih članov. Boš ti, kot predsednica to nadaljevala?

Maša: Luka Simonič je bil zelo dober predsednik, zdi se mi da je na vseh področjih pustil svojo bogato sled, ter znanje – Tako na pridobivanju novih članov, kot tudi prepoznavnosti SDM, dobrodelnosti ter pomoči vsem starostnim skupinam. Zdi se mi, da stopam v res velike čevlje, ter da njega nadomestiti in doseči ter hkrati preseči njegove rezultate je res težko. Zelo se bom trudila, ter v člane tudi vložila veliko mojega znanja, ter jim pomagala na vsakem koraku, da bomo lahko delovali kot uspešen odbor. Seveda si kot vsak predsednik odbora želim povečati predvsem aktivno članstvo, da bomo lažje skupaj peljali projekte, ki smo si jih zadali.

Uredništvo: Je naključje, da bo kongres SDM ravno v Mariboru?

Maša:  Veseli me, da bo kongres letos v Mariboru. Sama sem namreč velika zagovornica decentralizacije. Hkrati pa bo prav v Mariboru tudi stranka SDS praznovala svojo obletnico.

Maša medved in Izidor Jelenc (SDM Maribor)

Uredništvo: Bi morali mladi, po tvojem mnenju bolj utrditi sodelovanje z mediji?

Maša: Jaz osebno sem za to, da se sodeluje z mediji, saj verjamem da samo tako lahko pokažemo kakšna stranka smo v resnici, da v bistvu nismo nič groznega, prej celo nasprotno. Da smo v resnici zelo odprti ter povezovalni, da radi sodelujemo z drugimi, da imamo veliko znanja ter da radi delamo za našo skupno dobro v Sloveniji. Namreč mediji bi naj bili tisti, ki predstavljajo kritično oko nad delovanjem skupnosti. Zato je njihova neodvisnost ter pluralnost tako pomembna in moremo sodelovanje z njimi krepiti.

Uredništvo: Kakšna prihodnost čaka mlade?

Maša: Ne upam si napovedovati prihodnosti, lahko pa povem, kaj si želim za vse mlade, ter to k čemu stremim in zakaj si prizadevam, tako kot posameznica, kot v stranki. Želim si, da bi vsem mladim v prihodnosti bilo omogočeno kvalitetno šolanje, ne glede na spol, ne glede na to iz kakšnega okolja izhaja in ne glede na njegovo finančno stanje. Želim si, da bi vsak imel svojega osebnega zdravnika, tako mlad kot tudi starejši, ter da bi vsak izmed nas imel možnost zaposlitve, pred petindvajsetim letom, če si to želi. Želim si, da bi bilo tudi več stanovanj za mlade pare, ki si želijo ustvariti družino in da bi imeli ti mladi kvalitetne pogoje za to, torej tudi svojo zaposlitev.

Uredništvo: Kam se lahko mladi, ki bi želeli postati, člani SDM lahko obrnejo?

Maša: Vsi mladi, ki bi želeli postati člani SDM se lahko vedno obrnejo na mene, lahko mi pišejo tako na mail (masa.medved@sds.si), kot tudi na vseh socialnih omrežjih. Lahko pa se tudi včlanijo preko spleta.

slike. osebni arhiv

Povezane objave

V Slovensko Bistrico danes prihaja Pučnikov simpozij. Kdo so gosti?

POZOR! Obeta se velika stavka upravnih enot po Sloveniji! Preverite kdaj bodo uradi zaprti!

Samo še po balkansko? Maribor ostal še brez zadnjega radia s slovensko glasbo!

1 komentar

Vipavec 20. 02. 2023 - 1:27
Maša želim ti veliko uspehov v vodenju podmladka SDS in tudi v privatnem življenju.
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več