Jajčna lupina za vrt velja za cenjeno sestavino organskih škropiv

Jajčna lupina

[color-box color=”red”] Nikar ne zavrzite jajčnih lupin. Jajčne lupine so bogati vir vseh hranljivih snovi, ki jih rastline potrebujejo za svojo rast.[/color-box]

Kako jih uporabimo.

Jajčna lupina na vrt je odlično organsko gnojilo, rastline bodo bolj zadovoljne z naravnim gnojilom, kot s kemijskim.
Eden od načinov je, da jajčne lupine zdrobimo in jih posujemo neposredno na zemljo.

Drugi način uporabe zajema vodo. Nekaterim se zdi, da je to boljši način, saj rastline dobijo poleg vseh potrebnih snovi za rast še potrebno vodo.

[color-box color=”blue”] Preberite tudi: Soda bikarbona uporabna in vsestranska. Ali ste vedeli, da je …[/color-box]

Jajčne lupine odganjajo nekatere škodljivce.

Tukaj so sicer mnenja deljena, vendar res deluje. Jajčna lupina na vrt deluje kot diatomejska prst oziroma, kot steklo. Zakaj bi uporabljali vrsto dragih škropiv, ko pa vam jajčna lupina, ki ste jo zmleli in posipali okrog rastlin, prav tako odžene polže in gosenice?

Jajčna lupina na vrt – zastirka.

Jajčne lupine lahko uporabite tudi kot zastirko. Jajčne lupine lahko uporabite namesto škodljivih škropiv, ki bodo kot zastirka preprečile rast plevela. Potrebujete le veliko količino jajčnih lupin, poleg vsega pa bo bogato nahranila prst s kalcijem in jo rahljala.

Z jajčno lupino v boj pred škodljivci in boleznimi.

Svoje vrtove imamo zelo radi in zavedamo se, da v njem prebivajo tudi škodljivci, prav tako pa bolezni. Lahko se tako neutrudno trudimo in skrbno bdimo nad vrtom, bo do škodljivcev slej ko prej prišlo. Različne plesni in uši nam ne pokvarijo samo videza vrta, temveč zmanjša pridelek ali pa ga lahko popolnoma uničijo.

In kako se spopadamo s takšnimi težavami?

Najlažje tako, da se odpravimo v trgovino in kupimo škropivo. V trgovinah, kjer so na policah produkti za odpravljanje teh nepridipravov, lahko najdemo celo vojsko škropiv, ki bodo hitro poskrbela za naše vrtne nepridiprave, pozabimo pa, da bodo taka škropiva pustila posledice tudi nad našem vrtu, na pridelku in vsem, ki skrbijo za ravnovesje našega vrta.

Jajčna lupina deluje kot naravno škropivo, ki bo odgnalo celo četo škodljivcev. Uporabljamo jo v boju s koloradskim hroščem ali medvedkom, ki obožujeta krompir.
Mleto jajčno lupino zmešajte z vonjem sončničnega olja in jo dodajte v prehod. Medvedka, ki bo to zmes ali “zdravilo za vrt” užila, bo kmalu poginila.

Koloradski hrošči in njihovi potomci, ki radi ležijo pod listi krompirja, so zelo ne zaželeni na našem vrtu. Da bi se jih rešili na naraven način si moramo pripraviti škropivo. Postopek je zelo enostaven. Potrebno je uporabiti kuhani sesekljan prašek iz jajčnih ovojnic in sestavino preprosto posujemo po hroščih in ličinkah. Postopek je sicer dolgotrajen, vendar bo učinek tega “jajčnega praška” poskrbel izgon teh škodljivcev na krompirjevih posteljah.

Ste mislili, da je to vse? Ne. Poznamo še enega ljubitelja rastlinskih korenin. Imenuje se mol. Vrtičkarjem je zelo dobro poznan. Da bi ga nagnali vrtnarji dodajajo v tla jajčne lupine. Znano je, da se, udarjajoči ob ostre predmete pod zemljo, odpravijo na druga mesta in tako naše korenine ostajajo varne pred njim.

Jajčna lupina na vrt – odganja srnjad.

Da prav ste slišali. Jajčna lupina odganja tudi srnjad. Tokrat jajčnih lupin nikakor ne oprite. Neoprane postavite preprosto okoli rastlin, ki gredo srnjadi še posebej v slast. Srnjadi namreč ne diši vonj po abunimu in se ga zelo rade izogibajo. Vseeno pa pazite, da si zaradi tega ne boste nakopali kakšnega drugega poredneža. Nekateri manjši glodalci namreč obožujejo jajčka.

Katere rastline lahko poškodujemo

Jajčna lupina na vrt in na določene rastline ne delujejo vedno pozitivno, zato je dobro premisliti, katerim rastlinam jajčna lupina škodi.

Tudi preveč kalcija lahko povzroči veliko bolezni hišnih cvetov, zlasti glosini, vijolice, azaleje, hortenzije in druge.

Jajčne lupine nikar ne dodajate tja, kjer imate posajene kumare, jagode, zelje, fižol ali špinačo.

[color-box color=”red”] Recikliranje je že dolgo znano in da smo naravnani vedno bolj, da zaščitimo naravo tudi. Najbrž je ni stvari, ki se je ne bi dalo koristno in okolju prijazno uporabiti in ena takih je tudi jajčna lupina.[/color-box]

Povezane objave

Jonas tokrat v parlamentu ni spal, ampak je jedel.

Zala Klopčič “Bolj, kot si čudaški, več možnosti imaš za zmago na Evroviziji!”

Poročil se je nekdanji skakalni šampion Cene Prevc. Imamo slike s poročnega slavja!