Joško Joras spet v sporu s Hrvati. Začel je gladovno stavko

Joško Joras se je zdaj zaradi krivice, ki jo občuti, in zaradi tega, ker državi toliko let nista sposobni rešiti vprašanja o meji, odločil stavkati.

Joško Joras začel gladovno stavkati

Joško Joras je začel gladovno stavko, ker so mu hrvaški organi z izvršbo zasegli kmetijsko zemljišče, za katerega je plačeval najemnino Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Po arbitražni razsodbi je zemljišče pripadlo Hrvaški, ki pa razsodbe ne priznava.  Sodni izvršitelj naj bi v četrtek v spremstvu hrvaške policije Jorasu preprečil dostop do približno pet tisoč kvadratnih metrov zemljišča, na katerem je imel Joras sadovnjak in hlev s senikom. Zasegli so mu celo konja in dve kravi. Piše portal Siol.net.

Joras je parcelo v zakup od sklada kmetijskih zemljišč dobil leta 2002 in pogodbo nedavno podaljšal še za 30 let do leta 2047. Skladu je tudi redno plačeval zakupnino in je vpisan v zemljiško knjigo k. o. Sečovlje.

Za območje v neposredni bližini mejnega prehoda Sečovlje in Jorasove hiše je sicer Hrvaška leta 1993 kljub nasprotovanju Slovenije vzpostavila lastni kataster in Jorasovega zakupa ni priznavala. Zemljišče je prodala bližnjemu podjetju Casino Mulino. To je zdaj zemljišče dobilo tudi v posest.

Slovenija je sicer prenehala izvajati oblastna dejanja na spornih območjih, ki so pripadla Hrvaški, vsem prebivalcem na teh območjih pa je ponudila odškodnino in možnost preselitve ter drugo pravno pomoč, Joras se za to ni odločil.

P.M.

Povezane objave

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

To nastane, ko se poslanec Svobode zmoti pri glasovanju!

Vlada za migrante kupuje 400 vzmetnic. To je na noge spravilo jezne prebivalce Središča ob Dravi