Judovska skupnost je jasna: “Moskovičevo vilo je SD dobila po revolucionarnem pravu Jugoslavije?”

Judovska skupnost na svoji spletni strani navaja, da je bil prevzem vile Moskovič izvršen sicer pravno legalno, vendar po načelih revolucionarnega prava povojne Jugoslavije.

V judovski skupnosti hočejo nazaj ukradeno vilo

Socialni demokrat na čelu s Tanjo Fajon vile ne želijo vrniti in se v tem primeru sklicujejo na takratno pravo, ki je veljalo v povojni Jugoslaviji, sami pa so bili deležniki te vile po darilni pogodbi. Pri tem je smotrno omeniti tudi to, da bi morala tudi po tej zakonodaji, ki je veljala v Jugoslaviji, biti v lastništvu države, ne pa zasebnih interesov, kar stranka je.

V Judovski skupnosti prepričani, da se Slovenija uspešno izmika reševanju vračanja premoženja Judom tudi na splošno. “Vrnitev premoženja Judov, ki so umrli v holokavstu in niso imeli dedičev je razrešeno v večini evropskih držav razen na Poljskem in v Sloveniji. Republika Slovenija se uspešno izmika tem vprašanju dobrih 20 let,” so pojasnili. V Skupnosti upajo, da bodo z državo dosegli pravičen dogovor o tem premoženju, vključno z zemljiščem in porušeno sinagogo v Murski Soboti. Leta 1954 je država kljub protestom porušila omenjeno sinagogo, na njenem mestu pa zgradila stanovanjski blok.

Tako o Tanji Fajon na srbski televiziji:

Pripravljeni smo stopiti nasproti v okviru celovite rešitve situacije judovskega premoženja.

“Razumemo, da se vodstvo stranke SD počuti neprijetno v tej stavbi in smo jim pripravljeni stopiti nasproti v okviru celovite rešitve judovskega premoženja,” še dodajajo v Judovski skupnosti Slovenije. Zaradi splošne problematike v Sloveniji o vračanju premoženja Judom in o problematiki omenjene Moskovičeve vile smo se obrnili tudi na sektor za popravo krivic in za narodno spravo na ministrstvu za pravosodje, o tem kakšna je njihova vloga pri takšnih primerih, če so že obravnavali podobne primere in kakšno je njihovo stališče v primeru vile Moskovič.

Prepričani so še da želi evropska poslanka (ki v tem primeru ne nastopa kot predsednica SD) zaigrati na čustva antifašizma pri tem pa pozablja na grozovita dejanja, ki so bila storjena s strani komunizma. “Vendar pozablja ali se spreneveda, da našim preživelim članom prav Komunistična partija Slovenije skozi državni aparat odvzela premoženje v okviru denacionalizacije; poleg tega je preživele Jude obravnavala kot razredne sovražnike, celo sodelavce nacistov,” so še pojasnili, piše Informer.

PM

Povezane objave

Znano je od kod prihaja nov slovenski milijonar!

Saj ni res pa je. Vlada bi sebi, kar za 40 odstotkov povišala plače?

Tako je Franc Kangler, na soočenju, zaprl usta Maši Kociper