Ljudska iniciativa upokojencev podpira stavko poklicnih gasilcev

Vlada Roberta Goloba se sooča z grožnjo stavkovnega vala. Ogromen val nezadovoljstva in upor upokojencev, 1. februarja so kot kaže, opogumili in obenem zbodli tudi sindikate delavcev.

Svoje zahteve so vladi predstavili slovenski poklicni gasilci. Ti so sporočili, da odločajo o oblikah in terminih sindikalnih dejavnosti ter da niso spregledali dodatka, ki so ga deležni sodniki. V sindikatu poklicnega gasilstva zahtevajo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. Dogovor z vladno stranjo so pričakovali najpozneje do 27. januarja, a ker se ni zgodilo popolnoma nič, se za četrtek 16. februarja napoveduje protestni shod pred vlado.

Kot so pojasnili v sindikatu, ne nasprotujejo uvrstitvam zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v višje plačne razrede, a so izrazili nestrinjanje, da se je ostale skupine javnih uslužbencev in s tem tudi poklicne gasilce iz teh pogajanj popolnoma izločilo. S tem so bila plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest, popolnoma porušena, je opozoril Švarc. V ilustracijo je navedel primer srednje medicinske sestre v reševalnem vozilu, ki se ji je plačni razred z 22. povišal na 28. plačni razred. Po njegovih besedah gre za delovno mesto, primerljivo z delovnim mestom gasilca v 24. plačnem razredu, ki je tako sedaj uvrščen štiri plačne razrede nižje.

Podporo stavki gasilcem so izrekli tudi v ljudski iniciativi “Glas upokojencev Slovenije. Tako so zapisali javno pismo s podporo:

Spoštovani gasilci, spoštovani predsednik Jakob ŠVARC! Slovenski upokojenci zbrani v Ljudski iniciativi “GLAS UPOKOJENCEV” vas v vseh stavkovnih zahtevanih popolnoma podpiramo, ker se zavedamo vaših prizadevanj, naporov, srčnosti in nesebične pomoči, kadarkoli in kjerkoli jo rabimo. Spomnimo se velikih katastrof žleda, poplav in požara in vašega dela, ki ga globoko cenimo. Upam, da uspete pri pravičnih zahtevah!

Zdi se nam podlo, da se oblastniki vedno nastavljajo in slikajo za samopromocijo medtem, ko vi bijete bitke s katastrofami in rešujete naša življenja in premoženja, ko vam je potrebno odmeriti pravičen kos kruha, jih pa ni!! Drage punce in fantje gasilci: Očetje in mamice SMO Z VAMI!! NA POMOČ!

Stavkajočim se bodo pridružili tudi mariborski poklicni gasilci. Četrtkovo stavko bomo spremljali tudi na portalu e-maribor.si

Povezane objave

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!

Ministrstvo za zdravje ustavilo prenovo UKC Ljubljana, še več, podrli bodo, kar so zgradili?