Mariborski ŠOUM na nogah! Bo država res ukinila študentske servise, kot predlaga Levica?

Gre za 8,41 odstotkov od opravljenega študentskega dela, kar letno znese več kot 22 milijonov evrov. Študenti morajo delati, ker ni dovolj štipendij in so te prenizke. Povprečna državna štipendija znaša 125 evrov mesečno. S tem delom pa se nato financirajo štipendije, pravijo v ŠOUM.

»V zadnjih letih predstavlja študentsko delo približno tri odstotke vsega dela in dobro bi bilo, dokler država ne zagotovi drugih sredstev za študente, da tako tudi ostane,« opozarjajo v ŠOUM. Pri tem pa javnost pozablja na tako imenovano kadrovsko funkcijo študentskega dela: »Z njim mladi pridobivajo izkušnje in kompetence, ki jim pomagajo pri vstopu na trg dela. Po raziskavi Ninamedia je več kot polovica mladih našla zaposlitev pri delodajalcu, pri katerem so v času študija opravljajo študentsko delo, korist je torej obojestranska.«pravijo v ŠOUM.

Parafiran sporazum o projektnem sodelovanju med vladno koalicijo in (nadstrankasrsko) Levico predvideva ukinitev študentskih servisov in prenos posredovanja študentskega dela na zavod za zaposlovanje. Študentsko delo naj bi po novem posredovali le še zavodi za zaposlovanje, ki sicer že zdaj lahko opravljajo to delo. Piše Maribor.info.

Kot pravi Levica, bi s tem dobili sedem milijonov evrov dodatnih sredstev za štipendije. A predloga ne želijo konkretneje komentirati, dokler ga ne predstavijo javnosti. Pri tem tudi niso odgovorili na vprašanje, ali za predlogom stojijo študije, ki bi kazale na konkretne učinke. Če predlog še usklajujejo, kako potem v Levici vedo, da bodo dobili za štipendije dodatnih 7 milijonov sredstev? No to pa je drugo vprašanje.

Počakajmo torej na uradne razlage!

M.G.

Povezane objave

Ekskluzivno! Migranti počivali kar na parkirišču centra Mercator “Cash and carry” na Taboru?

Panika sredi Maribora. Pridrvelo 5 gasilskih vozil. Na srečo je zgorela le klima.

Na Štajerskem huda ura. Prerešetane strehe in razbiti avtomobili. (slike, video)