Medij, ki bi ga morali prepovedati? Planet lepote, pravi anticepilski medij?

Spletni portal Planet Lepote s prispevki že skoraj dve leti kljubuje epidemiološkim ukrepom in cepljenju proti bolezni covid-19 ter spodkopava zaupanje v medicinsko stroko, uradne zdravstvene institucije in druge medije.

Lažne Covid novice portala Planet lepote

Na prvi pogled nedolžni medij, ki govori o lepoti in lepotnih trendih, je med drugim tudi anticepilsko naravnan. Kar sicer z lepoto, kar skriva ime portala, nima nobene prave povezave. A portal, kjer lažno novico dobesedno prepišejo, ne da bi prej preverili dejstva ali resnico, je kreator lažnih covid novic?

Portal brez vsake kritične presoje ali dodatnega novinarskega raziskovanja medtem poobjavlja zelo vprašljive ugotovitve dveh upokojenih zdravnikov, zvezdnikov proticepilskega gibanja v domači Nemčiji, ki trdita, da je odločitev za cepljenje proti bolezni covid-19 enaka stanju pred strelskim vodom, vsaj eden od njiju pa je s svojo uporniško držo tudi dobro zaslužil. Piše portal Siol.net.

Matematika iz naslova sicer ni napačna, je pa zavajajoča. 93 odstotkov domnevno zaradi cepiva umrlih ljudi, ki jih navaja članek in pri tem citira bombastično “študijo”, ki brez predstavitev avtorjev obsega le tri strani formata A4, ne pomeni 930 tisoč od milijona, temveč štirinajst od petnajstih. 

Med videokonferenco, v kateri so bili predstavljeni rezultati obdukcije teh oseb, ki so domnevno umrl zaradi cepiva in o katerem piše članek Planeta lepote, namreč za niti enega od petnajstih primerov niso dejali, da je smrt oziroma zaznane patološke spremembe tkiva zagotovo povzročilo cepljenje. Pet primerov so označili z “zelo verjetno”, sedem z “verjetno”, dva z “nejasno, morda verjetno”, enega z “ni povezave s cepljenjem”. Toda to v članku ni omenjeno.

Sicer pa je ta portal zasut z lažnimi novicami o koronavirusu, tam smo našli še nekaj zavajajočih in lažnih novic:

In potem se sprašujemo zakaj v Sloveniji ni nič boljše?

Povezane objave

Dijake cepili z napačnim cepivom brez njihove vednosti

Koliko ljudi ima trajne stranske učinke po cepljenju?

S koronavirusom okužen tudi predsednik vlade, Janez Janša