Napovedi! Božič utegne biti bel!

slika je simbolna

Pregovori so eno, a realna slika je nekaj drugega. Vseeno pa nekaj pregovorov le drži!

Bo Božič res beli?

Zima je naše prednike vedno skrbela in so rekli: »Več je vredno eno poletje kot sto zim.« Med svetniki je posebej značilen sv. Martin. 11. novembra letos je bilo oblačno in megleno. Če Martin oblačen in meglen, prihaja zima voljna kot jesen. « Po tem bi lahko sklepali, da bo decembra dokaj suha in mrzla zima.

Sv. Jakob, ki je 25. julija, napoveduje za šest mesecev vnaprej. Kakršno bo vreme 25. julija dopoldne, tako bo pred božičem, in kakor na Jakoba popoldne, takšen bo božič. Letos je bilo 25. julija suho in vroče, proti večeru pa je bila rahla ploha. Če torej verjamemo Jakobu, bo do božiča dokaj suho in mrzlo, ravno na božično noč pa bi znalo rahlo snežiti. Takrat lahko tudi pozorno spremljate vetrič, ki bo vlekel tisti večer, ker tako bo vleklo vse leto.

Januar naj bi bil moker in neprijeten

Okrog 3. januarja se bo usulo z neba – dež, sneg, plundra. Ves januar in polovico februarja bo mokro, predvsem deževno. Tako kot je bilo novembra, bo veljalo za februarske dneve. Sv. Konrad, ki je bil preteklo nedeljo, napoveduje mesec januar – deževno je bilo, a ker se bo shladilo, pričakujemo, da bo januarja večinoma sneg. Takšna kot je bila sv. Katarina, 24. 11., bo tudi februar – moker.

Kaj se bo od tega uresničilo bomo videli, a če verjamemo v stare šege in navade, bomo mogoče letos res doživeli beli božič!

MG

Povezane objave

Pokvarjeno! Še en napad na krščanstvo! Jaša Jenull bi ukinil maše na RTV! (video)

Jonas tokrat v parlamentu ni spal, ampak je jedel.

Zala Klopčič “Bolj, kot si čudaški, več možnosti imaš za zmago na Evroviziji!”