NEDOPUSTNO! Jelena Aščić z RTV, grobo užalila vse zavedne Slovence in domačo glasbo?

arhiv e-maribor

Gospa Jelena Aščić je urednica oddaje Tednik in nam v svoji TV-oddaji odkriva težave ljudi v Sloveniji, tudi tragedije posameznikov, družin in skuša v posameznih primerih celo pomagati ljudem v nesreči.

Pobalinstvo novinarke RTV jelene Aščić?

Včasih je dobro, da si tiho, bi lahko dejali za levosučno novinarko Jeleno Aščić. S svojo izjavo na tviterju si je res dovolila nedopustno pobalinstvo in nas Slovenke in Slovence »zmerjala« z besedami, da je bil program od dnevu državnosti s »turbofolk kulturo«! Zato se je tudi oglasil prim. Janez Remškar, dr. med. in ji nalil “ćistega vina!”

Prim. Janez Remškar, dr. med., novinarki RTV nalil “čistega vina!”

Gospa Aščić! “Sem Slovenec, vi niste (vsaj po priimku in mehkem ć sodeč ne) in ne dovolim si takega šovinističnega izpada vas kot novinarke nacionalne televizije ali pa kateregakoli drugega novinarja in katerekoli TV-hiše,” je zapisal Remškar

“Kar dobro poznam zgodovino Slovenije in slovenskega naroda ter pomen domoljubnih pesmi za vse nas in naše prednike v Sloveniji. Zato vam ne dovolim, da se ob proslavi z izrazito domoljubno vsebino, prekrasnimi posnetki prelepe dežele, ki nikomur ni naredila nobene krivice ali kogarkoli užalila, tako prostaško izražate! Nedopustno je, da RTV SLO ne reagira! Ne dovolim si takih očitkov, ki kažejo na popolno nepoznavanje slovenske glasbe in so skrajno podcenjevalni do Slovenk in Slovencev.  Zahtevam jasno opravičilo vas osebno, ostalo pa pričakujem od vodstva RTV SLO,” je zapisal Janez Remškar.

slika: Demokracija

“In sedaj na kratko o programu,” je z zapisom nadaljeval Remškar. “Da si Slovenke in Slovenci obudimo spomin, o čem se je pelo na tej proslavi in zakaj sem ogorčen. Za začetek sta nastopali mladi pevka in harmonikarka Irma in Tjaša Lesjak z narodno Kje so stezice, sledil je izjemen operni pevec Jože Vidic s pesmijo Gustava Ipavca Slovenec sem, nato je nastopila Ana Soklič s pesmijo Tu je moj dom avtorjev Krečiča, Misleja, Pirnata, sledil je Oto Pestner z njegovo prelepo pesmijo Ljubim te, Slovenija dežela, nato bratje Smrtnik z narodno Videl dežele sem tuje, nato Darja Gajšek s kvartetom Pušeljc in Šarčevo pesmijo Lepa si, Slovenija, sledil je Jure Počkaj s Pozdravom domovini avtorja Vilka Firsta, nato Mojca Bitenc Križaj z Avsenikovo Moj rodni kraj, moj rodni dom, zatem vokalna skupina Basssless s pesmijo Svobodno sonce avtorjev Klinarja, Velkavrha, Kristjana in Mateja Vidica, prelep večer proslave pa so zaključili Gašperji z Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje in Oto Pestner s pesmijo Moja dežela.”


Novinarji  nacionalne televizije, kam boste še padli?

Janez Remškar je nadaljeval: “Kot že rečeno, na proslavi so bile izvedene za slovensko uho prelepe melodije v izvedbi izvrstnih izvajalcev, vključno s policijskim orkestrom pod vodstvom dirigenta Nejca Bečana. Vsebina pesmi je bila izbrana primerno, skladno s svečanostjo trenutka, z vsebino, prepoznavno vsakomur. Snovalci programa so ob vsem naredili še izjemno potezo s povabilom naših odličnih Korošcev bratov Smrtnik! Nastopali so torej priznani umetniki, pevci, predstavniki petja klasičnih zvrsti kot tudi narodno-zabavne glasbe. Izbor pesmi je bil  narodno zaveden, spodbuden, predvsem v smislu opevanja lepot Slovenije.”

Ansambel Gašperji

Če se je gospa Aščić želela zgledovati s svojim komentarjem po ge. Svetlani Makarovič, ki je nekoč tako glasbo imenovala goveja muzika (in s tem povedala veliko o sebi in svoji specifičnosti), je naredila veliko, neodpustljivo napako. Kot novinarka RTV SLO je povedala veliko o sebi in o RTV SLO. Mimogrede, glede na vse, kar sta nam dala Vilko in Slavko Avsenik, sem razočaran, da naši »kulturniki« v preteklosti niso prepoznali vrednosti te glasbe za slovenski narod in tako nista dobila Prešernove nagrade. Vsekakor bi si jo zaslužila, veliko bolj kot marsikateri »režimski umetnik« v preteklosti. In ob tem se najde ga. Aščić s svojim komentarjem. Spoštovani novinarji  nacionalne televizije, kam boste še padli?” Se sprašuje prim. Janez Remškar, dr. med. za portal Slovenec.

MG


Povezane objave

Danes bo ob 14.30 napeto pred RTV? Rupar pozval vodstvo, da se sooči s protestniki.

Janša: “Slovenski levičarji zbrani okrog vlade posnemajo Hitlerja?”

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”