Nov predlog zakona o RTV! Kadunc že nogah!

RTV Slovenija, slika: v Fokusu

RTV Slovenija pod vodstvom Igorja Kadunca posluje vsako leto z vedno večjo izgubo. Ob nastopu leta 2017 je bilo te izgube 700 tisoč evrov, ta pa je narasla v vsem tem času na rekordnih sedem milijonov.

Predlog novega zakona o RTV

RTV na noben način ne more izplavati iz rdečih številk. Seveda ne. ima preveč zaposlenih, ima predrage sodelavce in namenja neverjetne zneske za nekatere sodelavce. Javnost  že dolgo časa opozarja na prisilno plačevanje javne televizije, ki za ta denar ne omogoča dovolj dobrega in uravnoteženega programa. Zato je ministrstvo za kulturo pripravilo osnutek treh zakonov, ki spreminja določene pogoje financiranja RTV Slovenija, kar bo vplivalo na razporeditev sredstev v slovenskem medijskem prostoru in omogočilo javni hiši optimizacijo dela s pomočjo prenosa dejavnosti, ki zanjo niso temeljne.

  • Prva izmed osnov je sprememba zakona o RTV, kjer je med drugim zapisano, da bi manjši delež RTV prispevka bil preusmerjen tudi v financiranje ostalih medijskih hiš. Sprememba tako veleva, da bi pet odstotkov RTV prispevka bilo namenjenih ostalim medijem. Trije odstotki sredstev bodo namenjeni Slovenski tiskovni agenciji – STA, ki pa je bila do sedaj financirana s strani države oziroma davkoplačevalcev.

Pet odstotkov sredstev, ki jih državljani plačujejo preko RTV prispevka, bi se tako prelilo ostalim medijem, ki pa trenutno svoj obstoj financirajo zgolj z oglaševanjem in ostalimi sredstvi. Državljani v veliki meri takšen ukrep podpirajo, saj je med njimi ogromno takšnih, ki RTV-ja sploh ne gledajo iz različnih razlogov. Nekateri RTV očitajo, da niso neodvisni, saj so še vedno podrejeni levičarski politiki, drugi pa ne vidijo ustreznih vsebin, ki bi jim bila zanimiva. Nacionalna televizija bi tukaj za pridobitev svojih gledalcev morala nujno poskrbeti, da bo opravičila svojo neodvisnost, kjer bodo novinarji nepristranski in po drugi strani priredila vsebine, s katerimi bodo pridobili nove gledalce.

  • RTV trenutno prejema pet milijonov evrov sredstev za oddajanje preko njihovih oddajnikov in zvez s strani ostalih slovenskih medijskih zvez. Ker je v eni izmed sprememb omenjeno tudi, da se bo ta dejavnost preselila v samostojno podjetje pod okriljem države.

Nabava in vzdrževanje oddajnikov in zvez letno stane približno deset milijonov evrov, kjer še stroški delovne sile niso všteti. Če se ta del dejavnosti prenese v samostojno državno podjetje, ki bi lahko dejavnost opravljajo bolj učinkovito, bi to doprineslo k optimizaciji procesov znotraj RTV, znižanju stroškov in osredotočenju na njihovo temeljno dejavnost, kar je kreiranje medijske vsebine. Prenos dejavnosti oddajanja preko oddajnikov in zvez preko samostojne družb je sicer že stalna praksa v Evropi, le v naši državi ne.

Upajmo, da se bo pri prisilni naročnini za RTV končno nekaj spremenilo!

MG



Povezane objave

To se je včeraj dogajalo na avtocesti. Poglejte kaj je počel voznik avtobusa

Pozor! Danes možni siloviti nalivi, močni sunki nevihtnega piša in toča

Znano je, kaj bo pogreb Rudija Poljanška. Udeležite se ga v narodni noši