O kandidaturi za predsednico države, razmišlja tudi Nataša Pirc Musar?

Nataša Pirc Musar, slika družbena omrežja

Bližajo se predsedniške volitve. Datum teh mora najprej določiti še državni zbor. A le-te bodo zagotovo jeseni.

Nataša Pirc Musar za predsednico?

Se pa za predsednika države pojavlja že kar nekaj zanimivih imen, še posebej na levem političnem polu. Zanimivo je, da je gneča predvsem med ženskami. Čeprav spada funkcija predsednika republike v okvir izvršilne oblasti, je pretežno reprezentativna in pobudna. V tej vlogi predsednik razpisuje volitve v državni zbor, razglaša zakone, imenuje nekatere državne funkcionarje, postavlja in odpokliče veleposlanike in poslanike Republike Slovenije ter sprejema poverilna pisma tujih diplomatskih predstavnikov, izdaja listine o ratifikaciji, odloča o pomilostitvah, podeljuje odlikovanja in častne naslove ter opravlja druge zadeve.

Seveda pa ima predsednik v razmerah, kadar je normalno delovanje ustavnega in političnega sistema moteno ali celo onemogočeno ter posamezni državni organi ne morejo delovati, izredne pristojnosti, saj odloča o razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepov in njihovi odpravi ter uporabi obrambnih sil, izdaja pa tudi uredbe z zakonsko močjo, ki se nanašajo na obrambo države ter začasno odpravo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Zato je še kako pomembno kdo predsednik tudi postane. V javnosti se pojavlja veliko imen, med njimi tudi ime Nataše Pirc Musar, še ene kandidatke, ki kotira bolj na levo.  Ta Nataša sicer (ne)uspešno bere tudi naš portal e-maribor.si, kateremu pravi kar satelit stranke SDS, a še vedno ji včasih ponagaja ime našega portala. Saj se bo navadila, do naslednjič, ko se ji bo ob imenu našega portala spet zataknilo in bomo o njej kaj zapisali.

Za Portal24 je Nataša Pirc Musar dejala:  “O jesenski kandidaturi resno razmišljam, zanjo dobivam precej spodbud s strani civilne družbe. Znotraj države vidim funkcijo predsednika predvsem kot branik demokracije, pravne države in temeljnih človekovih pravic. Navzven, v zunanji politiki, pa mora seveda vsa slovenska politika delovati enotno. Menim, da glavna naloga predsednika ni reprezentiranje, ampak morajo biti zanj na prvem mestu državljanke in državljani Slovenije. Predsednik ima dolžnost ne biti tiho, ko pride do odklonov v družbi, kršitev pravic državljanov ali napadov na neodvisne institucije pravne države. Predsednik mora biti sposoben in pripravljen naglas povedati, kdaj ga vladajoči lomijo. Še posebej, če ga lomijo tisti, ki so mu po političnih prepričanjih blizu! Prav zato menim, da predsednik do nobene politične stranke ne sme imeti dolgov, ki bi lahko vplivali na njegovo presojo. Institucija predsednika države ima v rokah malo konkretnih orodij, ima pa lahko, že zaradi neposredne izvolitve, precejšnjo moralno avtoriteto.”

Sicer pa predalčkanje, kam sodijo določeni slovenski portali in žaljenje le-teh z nekimi sateliti določenih strank, ni ravno dobrodošla vrlina Nataše Pirc Musar, pred predsedniškimi volitvami. Predsednik je vseeno več, kot to.

Povezane objave

Streljanje sredi Fužin. Napadalec ubil dva človeka, na koncu si je sodil sam?

Pozor! Od polnoči dalje bosta dizel in bencin ponovno dražja

Generalni direktor RTV: “Ustavno sodišče je podleglo pritiskom vlade?”

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več