Ob smrti novinarja Borisa Cipota. Kako so ga nagnali iz RTV?

Včeraj smo poročali, da je umrl novinar Boris Cipot, nekdanji dopisnik TV Slovenija iz Pomurja, tudi novinar Nova24TV. Leta 2017 je Demokracija z njim objavila zanimiv intervju. Objavljamo povzetek.

Boris Cipot je v intervjuju, ki smo ga objavili v začetku junija 2017, torej pred petimi leti, razkril številne umazane podrobnosti tudi o Milanu Kučanu, pa tudi o tem, kako se ga je RTV Slovenija kot novinarja znebila.

Kaj je Cipot dejal o RTV in zakaj jo je zapustil?

“Na RTV Slovenija sem bil zaposlen natanko 20 let. Največji paradoks je bil, da sem službo izgubil prav tisti dan, ko bi lahko proslavil 20 let dela na RTV, pa bi mi morda takratni generalni direktor Aleks Štakul izročil kakšen kemični svinčnik ob tem jubileju. Nekoč so delili tudi ure … Izročil pa mi je odločbo, da sem tehnološki presežek in zato sklep o prenehanju delovnega razmerja. Priznam, vse do danes nisem zasledil, da bi javna hiša nekoga vrgla na cesto, ker je tehnološki presežek. Še več, zaposlovalo se je, da je veselje.”

“Odpoved delovnega razmerja ni prišla kar tako, kar nekaj let se je »pacalo«, na kakšen način bi se me znebili. Partijska celica v informativnem programu, ki ga je vodila Tanja Starič, se je prav načrtno lotila projekta »odstranjevanja nezdravega tkiva«. Nič jim ni bilo sveto. V času, ko sem bil zaradi vnetja facialnega živca (gre za izjemno hudo obliko migrenskega glavobola) na bolniški, so prišli iz Ljubljane, »odprli« moj računalnik, sneli vsebino, med drugim vso mojo zasebno korespondenco z mojo življenjsko sopotnico … vse to je potem v pisni obliki krožilo med zaposlenimi. Ko sem se po bolniški vrnil v službo, dela zame ni bilo več. Nič ni pomagalo, da sem svojemu sodelavcu, ločila so naju le vrata pisarne, pisno po elektronski pošti predlagal teme, ki bi jih delal − odgovora ni bilo. Tudi sestanki pri Tanji Starič niso spremenili nič. Na koncu mi je bilo rečeno, da za informativni program RTV ne bom več delal, da pa lahko delam za TV studio Maribor. Znova pišem svojemu sodelavcu, ki je med tem postal velik šef dopisništva, odgovora pa nobenega. O njegovi ignoranci seznanim odgovorne v Ljubljani, njihov odgovor pa je bil, da moram teme, ki bi jih pripravljal za TV studio Maribor, najprej poslati v Maribor, njihov producent pa bo v Mursko Soboto poslal naročilo za snemalca in montažo. Tudi v to ponižanje sem privolil, pisaril v Maribor, oni so nazaj v Mursko Soboto pošiljali naročila, vendar so jim iz Murske Sobote vselej odgovorili, da so njihovi snemalci in montažerji tako zasedeni, da njim in s tem tudi meni pač ne morejo ustreči. Takšnega psihološkega pritiska in diskreditiranja ne bi privoščil nikomur, še sovražniku ne!”

!Marca 2004 mi je generalni direktor Aleks Štakul povedal »razveseljivo« novico, da so začeli postopek prekinitve delovnega razmerja. Obrnil sem se na aktiv DNS, na sindikat novinarjev, oboji so mi privoščljivo obrnili hrbet. In tako sem 1. septembra 2004, na dan, ko sem dopolnil 20 let dela na RTV, kot tehnološki presežek ostal na cesti oziroma zavodu za zaposlovanje. O imenih ne bi govoril, ampak izdali so me ljudje, ki sem jim sam vedno priskočil na pomoč, ko so me potrebovali, z generalnim Štakorjem vred.”

Kaj je Boris Cipot povedal o Milanu Kučanu? 

Kučan izhaja iz Prekmurja. To pa je tudi vse, kar ga veže na Prekmurje. Rečeno drugače, Milan Kučan za Prekmurje ni naredil nič, je pa Prekmurje marsikaj naredilo zanj: med drugim so ga na lokalnem radiu Murski val leta in leta razglašali za Prekmurca leta, v Muri je imel vselej na voljo obleke po diskontni ceni, delavke Mure so morale plačati polno ceno. Sam ga poznam dolga leta, praktično od otroške dobe. Menda je kot dijak nekaj časa stanoval pri moji prababici. To sem izvedel kar od njega, in ne le jaz, temveč vsa njegova suita, ki je prišla na slovesnost ob odprtju novega termalnega kompleksa v Radencih. Gredo skozi špalir obiskovalcev in novinarjev, se ustavijo ob meni. Milan Kučan se ozre proti njim, tudi Zoran Janković je bil z njim, in jim pravi: »Poglejte tega. Ko je bil majhen, sem ga pazil, pa mi je padel z rok in to se mu še danes pozna.« To je le eden v vrsti dogodkov, njihov začetek sega v leto 1997, ki mi samo potrjujejo, da je imel Milan Kučan veliko zaslug, da sem 2004 kot tehnološki presežek ostal brez službe na RTV Slovenija.

Zakaj tako razmišljam? Srečava se na celjskem sejmu in mi pravi, da so bili moji grehi tako veliki, da mi še Milan Kučan ni mogel pomagati. In Milan Kučan, ki je že poldrugo desetletje upokojenec, ima zame še vedno vzvode oblasti v rokah. Zato sem pred časom zapisal, da nima Slovenija mafije, temveč ima mafija Slovenijo v oblasti. Na koncu, če ne more brez oblasti, naj stopi pred volivce, in če mu bodo ti zaupali, naj prime v roke oblast, ne pa da iz ozadja krmari to državo med čeri, pri čemer zagotavlja bogat iztržek svojim zvestim oprodam, zbranim okoli Foruma 21.

V spomin na Borisa Cipota, pa si lahko ogledate tudi intervju, ki ga je naredila ekipa ETV:

Povezane objave

“Levosučni” Večer nad ljudi, ki protestirajo proti novim azilnim centrom!

Lažniva RTV? “Na včerajšnjem protestu naj bi bilo 2000 ljudi”

Zalo Klopčič, levičarke že začele napadati, zaradi njenega prispevka o oddaji Prvič na RTVS