Panika v UKC Maribor, okuženih kar 11 delavcev!

“Nedopustno je, da je tako težko priti do zdravnika, da te napoti na test. Tu so potrebne spremembe od danes na jutri,” je poudaril vladni govorec za covid-19.

Okuženih kar 11 zaposlenih

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so pretekli konec tedna potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 11 zaposlenih na kliniki za interno medicino. Dodatno je zaradi tega v samoizolaciji še okoli 30 ljudi in glede na naraščanje števila bolnikov s težjimi poteki covida-19 je stanje skrb vzbujajoče, je povedal direktor UKC-ja Vojko Flis.

Okužba z novim koronavirusom se je na zaposlene na kliniki za interno medicino prenesla z dveh okuženih oseb, ki so ju zaradi urgentnega stanja, ne zaradi covida-19, prepeljali k njim na zdravljenje iz Doma Danice Vogrinec Maribor. Okužene so medicinske sestre in fizioterapevt, zdravniki po trenutno razpoložljivih podatkih niso, a testiranja še potekajo.

“Razmere so precej nepredvidljive, in ko gre za vnos, neobvladljive,” je v izjavi za medije povedal Flis. “Od preklica epidemije ukrepov varovanja nismo sprostili, a glede na to, da narašča število okužb v regiji, je zelo zelo težko preprečiti vnos v ustanovo. Največ težav imamo pri izpadu osebja zdravstvene nege, ker moramo delavce prerazporejati. Narašča število bolnikov s težjimi oblikami covida-19, treba pa je poskrbeti tudi za druge bolnike,” je pojasnil direktor UKC-ja Vojko Flis.




Klinika za interno medicino je ohromljena

Klinika za interno medicino je trenutno ohromljena skoraj v eni tretjini delovanja. Če se bo naraščanje števila hudo bolnih zaradi covida-19 nadaljevalo, bodo sprožili nove ukrepe, ki vključujejo vzpostavitev enotne vstopne točke v klinični center ter novih enot za bolnike s covidom-19.

Trenutno imajo v UKC-ju Maribor 20 bolnikov s covidom-19, še trije so na intenzivni negi na ventilatorjih. Težava pri vzpostavljanju dodatnih postelj je dejstvo, da to vpliva na izvajanje rednih dejavnosti bolnišnice, prav tako je po besedah Flisa zelo težko zagotoviti ustrezno usposobljen kader. “Težave imamo z osebjem, ne prostorom,” je poudaril. Računajo, da bi v končni fazi zagotovili največ deset postelj za intenzivno nego bolnikov s koronavirusno boleznijo, nato pa bi se zanje odprla še celjska bolnišnica, poroča TV Slovenija.

MG


Povezane objave

Ko se v Mariboru pred tekmo srečata “viola” Kangler in “dragons” Aleš Hojs

Tradicionalno! Dobrote v Cirbeškem kotlu je kuhal tudi poslanec SDS, Franc Breznik.

Precej opiti levičar zmotil mobilno kavarno Zale Tomašič v Mariboru