Petek Jambrek: Ustavno sodišče je svojo funkcijo zlorabilo v politične namene?

sodniško kladivo

Ustavno sodišče je razsodilo, da so vladni odloki, ki omejujejo gibanje in zbiranje prebivalstva, neustavni, saj naj bi imela vlada pri tem prevelika pooblastila in postavljenih premalo varovalk.

Je bila odločitev Ustavnega sodišča politična in ne strokovna?

Ustavno sodišče je tako razsodilo, da sta 2. in 3. točka 1. odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. Tako je odločilo s petimi glasovi proti trem. Posledično so po odločitvi sodišča neustavni tudi epidemiološki vladni odloki, ki so bili sprejeti na tej podlagi. To so omejitev gibanja v nočnem času oziroma policijska ura, prepoved zbiranja na javnih mestih in površinah ter prepoved prehajanja regijskih in občinskih mej.

Ustavno sodišče je načelo legalitete, ki je vendarle samo načelo, postavilo nad človekovo pravico do življenja in zdravja, kar je vlada v tem primeru varovala. “In od zakonodajalca zahtevati, da je glede tega predvidljiv, glede tako neverjetnih in nepredstavljivih situacij, kakršni smo bili priča v zadnjem letu. In zato se mi zdi takšen ukrep zelo problematičen,” pa  nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec.

Dr. Peter Jambrek, redni profesor na Fakulteti za državne in evropske študije pa je kratko in malo dejal, da je ustavno sodišče zlorabilo, svojo ustavno-sodno funkcijo v politične namene!

P.M.

Povezane objave

Janša udaril po mizi. Razkurila ga je nova uredba vlade. Zato poziv: “21. marca vsi na Kongresni trg!”

Naši šampionki, Niki Križnar finski organizatorji niso zavrteli Zdravljice! (video)

Vlada ob vzpostavitvi novega azilnega doma v Središču ob Dravi ni obvestila nikogar!

1 komentar

aleksanderbajc 3. 06. 2021 - 7:00
Kljub vsemu imamo še nekaj dobrih sodnikov v Sloveniji. G. Jan Zobec je eden izmed redkih.
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več