P!NK na Dunaju, balkan v Sloveniji

V Sloveniji je bogata glasbena scena, ki se ponaša z vrhunskimi talenti iz različnih glasbenih žanrov. Vendar pa je treba priznati, da je naša glasbena krajina pogosto nagnjena k določenim trendom, kar pripelje do pomanjkanja raznolikosti. In kako sploh lahko slovenski izvajalci pridejo na vrsto, glede na preplet ‘balkanskih’ pevcev in pevk, ki so tako rekoč zasužnjili slovensko občinstvo. Vzemimo za primer sosednjo Avstrijo in Nemčijo, ki imata pogosto v gosteh svetovno znane zvezde.

P!NK je postala znana po svojem edinstvenem zvoku, ki združuje elemente popa, rocka in punka, kar ji daje prepoznaven in neprekosljiv slog. Njeno močno glasovno izražanje, provokativna besedila in eksplozivni nastopi so osvojili srca občinstva po vsem svetu. Vendar pa je žalostno ugotoviti, da v Sloveniji nimamo izvajalcev, ki bi lahko pritegnili pozornost in ustvarili podobno glasbeno ekstravaganco. Je to morda zaradi tega, ker dovoljujemo, da so se južni izvajalci pri nas kar precej udomačili?

Namesto tega smo priča prevladujočemu trendu na slovenski glasbeni sceni, ki se nagiba k priljubljenosti balkanskih izvajalcev. Čeprav ni nič narobe s tem, da se naša glasba navdihuje in prepleta z različnimi kulturami, je pomembno ohraniti ravnotežje in spodbujati raznolikost.

Nedvomno je veliko oboževalcev P!NK tudi v Sloveniji, ki bi se veselili možnosti, da doživijo njene energične in nepozabne koncerte v svoji domovini. Vendar pa se nam v bližnji prihodnosti zdi malo verjetno, da bomo imeli priložnost doživeti glasbeno eksplozijo, ki jo prinaša ta izjemna pevka ali kakšna druga zvezda njenega kova.

Čas je, da se slovenska glasbena scena odpre raznolikosti in spodbudi izvajalce, ki bodo upravičili mednarodno priznanje. Morda je ravno ta pomanjkljivost priložnost za domače glasbenike, da stopijo iz cone udobja, najdejo svoj edinstven zvok in ustvarijo glasbo, ki bo navdušila domače in mednarodno občinstvo.

Vzpostavitev ravnotežja med balkanskimi in drugimi glasbenimi vplivi je ključnega pomena za razvoj slovenske glasbene scene. Samo tako bomo lahko priča raznolikosti, inovativnosti in uspehu, ki jih prinaša glasba. Kar pa v tej folklori, ki se jo gremo sedaj, žal ne bomo dosegli.

Ko smo pa ravno pri P!NK, razprodala je koncert, ki bo v soboto 1. 7. 2023 na Dunaju. Nekateri srečneži še lahko kupijo karte iz druge roke za sobotni spektakel, ali pa se sprijaznijo z nedeljskim koncertom, za katerega še je nekaj kart.

Za pomoč, nekaj sobotnih kart najdete tukaj, nedeljske pa na tej povezavi.
Resnično upamo, da se tradicija uvožene glasbe iz juga bivše države nekoliko ustavi in se da možnost domačim in tudi drugim ustvarjalcem na naših odrih.

Povezane objave

Zala Klopčič “Bolj, kot si čudaški, več možnosti imaš za zmago na Evroviziji!”

V petek bo domače in veselo na Zgornji Polskavi. Pride tudi Alfi Nipič

Narodno zabavni glasbeni svet je v žalosti. Nenadoma je umrl vodja ansambla Vrisk.