Po praznikih verjetnost sproščanja prehodov iz občine v občino! V šolo v mesecu maju?

slika je simbolna

Po torkovi vladni odločitvi o odpravi nekaterih omejitev za zajezitev epidemije bo imela vlada danes na mizi načrt sproščanja še drugih ukrepov.

Rahljanje nekaterih ukrepov

Gre za presojo o odpravi nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev drugih dejavnosti.

Kot je v torek na Twitterju pojasnil premier Janez Janša, aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni “varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme”. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medtem zvečer za eno izmed televizij dejal, da bo predlagal odpravo prepovedi gibanja med občinami, odločitev glede tega, kdaj bo do odprave prišlo, pa bo odvisna od ocene epidemiologov. Verjetno se bo to zgodilo po prvomajskih praznikih.

O odprtju vrtcev in šol razmišlja tudi vlada, vendar dokončne odločitve še ni sprejela. “Počakali bomo na izkušnje držav, ki so se za tak korak že odločile,” je na to temo dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Previdna ostaja tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec. “Zdravstvena ocena stanja je tista, ki ji sledimo dnevno in ji bomo morali tudi pri končni odločitvi. Budno spremljamo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, kjer so se za to odločili,” je povedala. Potrdila pa je, da se pogovarjajo tudi o datumu 11. maj, ki se omenja v javnosti.

MG


Povezane objave

Izredna novica! Sodišče zavrglo tožbi občin Brežice in Središče ob Dravi glede azilnih domov.

Janez Janša zbodel Novo Slovenijo, Ljudmila Novak pa v jok?

Jonas tokrat v parlamentu ni spal, ampak je jedel.