»Pomoč italijanskih vojaških zdravstvenikov jasen dokaz, da smo skupaj močnejši.«

https://www.gov.si/novice/2021-12-05-pomoc-italijanskih-vojaskih-zdravstvenikov-jasen-dokaz-da-smo-skupaj-mocnejsi/#:~:text=Prenesi%20izvorno%20sliko-,V%20Slovenijo%20je%20danes%20prispelo%20prvih%206%20zdravstvenih%20delavcev%20italijanske%20vojske%2C%20ki%20se%20bodo%20v%20prihodnjih%20dneh%20pridru%C5%BEili%20ekipam%20Slovenske%20vojske%20pri%20pomo%C4%8Di%20bolnikom%20s%20covid%2D19%20v%20slovenskih%20bolni%C5%A1nicah.%20%7C%20Avtor%20Monika%20Su%C5%A1anj%2CMORS,

Danes je v Slovenijo prišla prva ekipa zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo skupaj e ekipami Slovenske vojske delovali v slovenskih bolnišnicah in tako razbremenili javno zdravstvo v boju zoper covid-19. Danes je v Slovenijo prišlo 6 zdravstvenih delavcev, naslednja ekipa še 9 pripadnic in pripadnikov zdravstvenih ekip italijanske vojske predvidoma pride jutri.

Slovenska vojska že pomaga v bolnišnicah z 8 skupinami s po 5 pripadniki Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske. Prvi bolničarji italijanske vojske so v Slovenijo prispeli v zgodnjih jutranjih urah, danes in jutri pa bo prispelo vseh 15 zdravstvenih delavcev. Ti bodo razporejeni v 5 mešanih skupin slovenskih in italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev, ki bodo nudile pomoč v t. i. covidnih bolnišnicah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu. Italijanski vojaški delavci bodo v Sloveniji do konca decembra. Od ponedeljka bo tako Slovenska vojska skupaj z italijansko v bolnišnicah zagotavljala 9 skupin zdravstvenega osebja, od tega 5 mednarodnih.

Za pomoč italijanske vojske pri oskrbi bolnikov s covid v slovenskih bolnišnicah sta se dogovorila obrambna ministra Republike Slovenije mag. Matej Tonin in Italijanske Republike Lorenzo Guerini na delovnem obisku 17. novembra letos.

V Vojašnici Petra Petriča v Kranju sta zdravstvene delavce italijanske vojske pozdravila minister za obrambo mag. Matej Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

Minister mag. Matej Tonin je pozdravil pripadnice in pripadnike italijanske vojske, ki bodo priskočili na pomoč. »Na tak način dokazujemo, da smo zavezniki in da je sodelovanje z Italijansko republiko močno,« je povedal Tonin in poudaril, da je prihod italijanskih zdravstvenikov jasen dokaz, da smo le skupaj močnejši in da v kritičnih situacijah lahko računamo drug na drugega. Minister Tonin se je zahvalil tudi pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki že več tednov pomagajo pri oskrbi bolnikov s covid-19 v slovenskih bolnišnicah.

Italijanske zdravstvene delavca je pozdravil tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je poudaril, da je situacija glede covid-19 resna in da je slika znotraj bolnišnic še vedno težka. »Prihod zdravstvenih delavcev italijanske vojske, njihova podpora, pomeni veliko, še posebej za zagotavljanje varnosti in je zgleden dokaz medsosedskega sodelovanja,« je pomen današnjega prihoda orisal minister Poklukar. Pohvalil je tudi delo zdravstvenih enot Slovenske vojske v bolnišnicah. »Tudi enote Slovenske vojske v bolnišnicah so pomembno prispevale, da je slovensko zdravstvo zmoglo vse naloge, ki so ji bile zadane,« dodaja Poklukar.

Več informacij o pomoči skupine zdravstvene ekipe italijanske vojske in delu Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske v slovenskih bolnišnicah in na splošno v času covid-19 bomo predstavili tudi na jutrišnji novinarski konferenci, ko v Slovenijo pridejo še preostale italijanske ekipe.

Povezane objave

Bili smo na največjem srečanju slovenskih domoljubov v Bovcu! Reportaža! (foto, video)

Dominika Švarc Pipan še vedno ni našla službe. Še vedno jo hranimo davkoplačevalci

Na tisoče domoljubov v soboto odhaja na tradicionalno srečanje stranke SDS v Bovec