Postavitev klopotca, praznik vinorodnih krajev

slika: Wikipedia

 

Postavljanje klopotca, Sveta Ana

Klopotec je simbol slovenskih vinogradov, ki nosi žlahtno sporočilo. Po izročilu se klopotec v Sloveniji postavlja od svetega Jakoba, 25. julija pa do svetega Jerneja, 24. avgusta,ko grozdje začne dobivati barvo.

 

Klopotec je slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času ponovno množično obujamo. Po stari šegi ali navadi so zraven klopotca postavljali čuvaje vinogradov, ki so jih ponekod imenovali tudi ovtarji. Ovtar je bil nekakšen zaupnik vinogradnikov, ki je zvesto čuval vinograde. Klopotec pa je v Sloveniji postal etnološka znamenitost in slovenski simbol, saj nam naznanja jesen in prihajajoči praznik Martinovo.

postavljanje klopotca, Sveta Ana

Prav gotovo pa je čas pred Martinovim velika promocija za mesto Maribor, kjer stoji Hiša Stare trte na mariborskem  Lentu. Ob spremljavi godbe in bračev  so tudi letos postavili klopotec. Grozdje na Stari trti je sicer že zrelo, ampak bodo nanj počakali, do ustaljenega datuma, zadnjo nedeljo septembra. Svečana trgatev bo tako 30. septembra. Stara trta je letos obrodila od 50 do 70 grozdov, kar pomeni okoli 20 litrov vina.

 

Festival Stare trte je festival vina in kulinarike, kulture in zabave in največja mariborska prireditev, ki bo letos potekala med 28. septembrom in 12. novembrom 2018.

 

MZ

Povezane objave

Jonas tokrat v parlamentu ni spal, ampak je jedel.

Zala Klopčič “Bolj, kot si čudaški, več možnosti imaš za zmago na Evroviziji!”

V petek bo domače in veselo na Zgornji Polskavi. Pride tudi Alfi Nipič