Pozor, pozor, Epidemija. Noviroza na mariborski osnovni šoli

Prejšnji teden se je na mariborski osnovni šoli zgodil preplah: Eden za drugim so po hodnikih in v učilnicah bruhali učenci in zaposleni, epidemija se je razširila bliskovito hitro.
Noroviroza!
Zloglasna noroviroza, ki povzroča bruhanje, vročino, v nekaterih primerih tudi drisko, se, kot kaže, hitro kakor blisk širi tudi v Mariboru. Prejšnjo sredo, 24. 4., so izbruh te viroze zaznali na mariborski Osnovni Šoli Gustava Šiliha, je za portal Maribor24 potrdila ravnateljica šole Milojka Sevšek. Virus so konec tedna izolirali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, šoli pa posredovali ukrepe za zajezitev nadaljnjih okužb. Našteli so  69 obolelih otrok in 14 obolelih učiteljev.
Kakšne simptome ima Noroviriza?
   Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Poljudno ji         rečemo tudi trebušna gripa, čeprav nima ničesar opraviti z virusom gripe. Noroviroza se     prenaša s stikom med ljudmi (kontaktno), lahko tudi preko kontaminirane hrane in vode     ali z dotikanjem kontaminiranih površin. Veliko virusa se nahaja tudi v izbruhani masi in     se lahko prenaša po prostoru tudi v obliki aerosola na večje razdalje. Virus povzroča     prebavne težave. Okužena oseba zboli 10 – 50 ur po zaužitju virusa, običajno 24 – 48     ur.
Slabost in bruhanje sta glavna simptoma, driska se je pojavljala redko. Laboratorijsko je bil kot povzročitelj težav potrjen “Norovirus”. Šola je prejela navodila za omejevanje nadaljnjega širjenja virusnih črevesnih okužb,” so sporočili. Starš enega izmed otrok, ki obiskuje osnovno šolo, je stanje opisal s “kriznim”, saj so otroci in zaposleni obolevali eden za drugim, čistilke so tako s čiščenjem bruhanja po učilnicah in hodnikih dobile še dodatno delo. Simptomi lahko namreč nastopijo nenadno: oseba se počuti povsem normalno, 5 minut pozneje pa jo oblije slabost in prične bruhati.
Kakšni so ukrepi za preprečevanje bolezni?
• pravilna higiena rok (pravilno umivanje z milom in tekočo vodo, posebno po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred jedjo ter pred in med pripravo hrane);
• ustrezna obdelava živil pred zaužitjem,
• čiščenje in dezinfekcija onesnaženih površin in prostorov,
• oboleli ostanejo doma do 48 ur po prenehanju bolezenskih znakov.
vir: Maribor24
M.G.

Povezane objave

Pozor! V sredo ponoči napovedane močne padavine predvsem v Podravju?

Mariborski gasilci praznujejo. Sredi mesta pa se obeta prava mariborska čaga!

Gost je tako omagal, da je zaspal v enem izmed mariborskih lokalov. Zbudili so ga policisti!