Pozor! Tudi v Sloveniji opičje koze! Potrdili prvi primer!

slika: punchng.com

V Sloveniji so potrdili prvi primer opičjih koz, poroča spletni portal N1. Šlo naj bi za moškega, ki se je vrnil iz tujine. 

Potrdili prvi primer opičjih koz pri nas?

Sum na prvi primer opičjih koz v Sloveniji naj bi se pojavil pri moškem, ki se je vrnil iz tujine. Ali bo prvi primer opičjih koz potrjen tudi v Sloveniji, naj bi bilo znano danes. 

Za omenjeni portal je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek povedal, da uradno o tem še ni bil obveščen, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec pa je pojasnil, da informacij ne more komentirati in da bo javnost o tem v primeru pozitivnega rezultata obvestil NIJZ. Danes naj bi podali izjavo za javnost. 

Opičje koze so endemične v 11 afriških državah. Pred kratkim je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Prenos okužbe med ljudmi se lahko zgodi ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako se je mogoče okužiti z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa se lahko pojavijo izpuščaji in rane, ki so občasno tudi boleče.

Povezane objave

POZOR!!! Gen-i bo občutno podražil elektriko!

Ustavno sodišče je dolgo pacalo, na koncu pa povedalo: “Janša je nedolžen!”

Golob nad svojega tovariša Kučana. Marta Kos brez podpore SD

1 komentar

Nata 24. 05. 2022 - 2:36
In slovenceljni, silni popotniki z veliko denarja, se seveda morajo pasti po svetu!! Pošljite ga nazaj, od koder je prišel.
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več