Predstavniki civilne družbe protestirajo zoper politični kadrovski cunami na RTV. Izjava!

Predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestirajo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje sledi pluralnosti javnega zavoda, ki bi moral biti v službi vseh Slovencev. Zato so nam poslali protestno izjavo, katero objavljamo v celoti.

 

Protestna izjava

Protestiramo zoper ta nasilni prevzem in obsojamo, da ste zamenjali večino oseb na vodilnih funkcijah Javnega zavoda RTV Slovenija. Ta politična čistka se nadaljuje nad posameznimi TV voditelji in novinarji. Izrazi sovraštva in izločanja, ki jih vaši vplivni prijatelji objavljajo na družbenih omrežjih, napovedujejo nadaljnjo agresijo. Ogrožene in pod udarom so med drugim oddaje Arena, Intervju, Utrip, Pričevalci, kjer smo Slovenci raznolikih nazorskih pogledov lahko spremljali profesionalno artikulirane, strpne, informativne in za gledalce privlačne predstavitve slovenske zgodovinske in politične stvarnosti, ter se ob takšnih glasovih pristne, demokratične slovenske omike tudi sami kultivirali.

Javni zavod RTV Slovenija mora omogočati, da njegove oddaje izražajo raznolike svetovne nazore, politična prepričanja in kulturne potrebe raznih krogov slovenskega prebivalstva, tako mestnih kakor podeželskih, tako modernih kakor tradicijskih. Nazori, občutja in teženja raznolikih socialnih, kulturnih in duhovnih profilov Slovencev morajo biti zakon in mera, po kateri se ravnajo uredniki pri izbiri vsebine programov.

Protestiramo, da si novo vodstvo zavoda prizadeva prav nasprotno in zatira zadnje ostanke pluralnosti. Takšno politično polaščanje skupne javne ustanove je zavržno. Neprofesionalno in sramotno je, da javni zavod RTV Slovenija, ki je last vseh Slovencev, klone v servilno podložništvo politiki. Svet zavoda še nikoli od leta 1990 ni bil sestavljen tako enoumno in politično kakor zdaj.

S takim nasilnim ravnanjem se vodstvo zavoda RTV Slovenija vrača v dobo enoumnega političnega nasilništva, kakor v bivšem režimu: jemlje nam pravice, ki pripadajo vsem. Zato izražamo polno razumevanje do čedalje glasnejših pobud glede neplačevanja obveznega RTV-prispevka. Zakaj bi vam plačevali prispevek za to, kar ste nam ukradli?

 

Podpisani: Prebudimo Slovenijo, Vlasta Doležal Rus, Vseposvojitev, Romana Bider, Nova Slovenska zaveza, dr. Matija Ogrin, Združeni ob lipi sprave, dr. Janez Juhant, zasl. prof.

Povezane objave

Zala Klopčič razkriva kakšno levičarsko propagando vsiljujejo učencem na Gimnaziji Šentvid (2.del)

Ekskluzivno! Tako si na gimnaziji Šentvid, politične glasove kupuje EU poslanec (1. del)

Kako naj bi RTV za svoje pokvarjene metode uporabil mlado mariborsko novinarko?

1 komentar

resnisembil jaz 23. 09. 2023 - 4:34
Na RTV bi morali upoštevati to: Novinarke in novinarji (v nadaljnjem besedilu: novinarji), urednice in uredniki (v nadaljnjem besedilu: uredniki) RTV Slovenija in drugi, ki so neposredno udeleženi pri ustvarjanju ali pripravljanju RTV programov, morajo pri svojem delu še posebej: - spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij; - spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo; - spoštovati načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma; - spoštovati načela ustavnosti in zakonitosti pri oblikovanju programov, vključno s prepovedjo spodbujanja kulturne, verske, spolne, rasne, narodne ali druge oblike nestrpnosti; - zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj; - spoštovati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev; - uveljavljati profesionalno etiko poročevalcev, dosledno razločevanje informacij in komentarjev v novinarskih prispevkih; - varovati otroke in mladino pred vsebinami, ki bi lahko škodljivo vplivale na njihov duševni in telesni razvoj, ter spoštovati obče človeške vrednote. Današnje stanje na RTV pa je: https://twitter.com/ZZ__Tom/status/1644265620446248963
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več