Pri obisku drslišča na prostem v Maribor, ti ne zaračunajo le uporabo drsalk, tam jim moraš pustiti tudi osebni dokument?!

Drsališče na prostem je posebna atrakcija in podeben čar v decemberskih dneh, ko se temperature spustijo malo nižje.

Na blagajni drsališča operirajo z osebnimi izkaznicami?

Maribor je znan po tem, da so ljudje v mestu ob Dravi radi drsali. Čeprav bi v Mariboru zaradi županovin neumnosti kmalu ostali brez drsališča na prostem, je drsališče vseeno tu. Ne tako čaroben, kot lani, a vseeno. Mariborčani tu radi uživajo.

Na drsališču pa je poskrbljeno tudi za izposojo drsalk. A glej ga zlomka, pri izposoji, moraš poleg plačila za najem drsalk, pri blagajni pustiti tudi osebno izkaznico, kar je pa marsikoga presenetilo? Res je da bi kakšni Mariborčani izkoristili in drsalke po domače povedano ukradli, a je kaj takega malo možnosti. A z osebno izkazniko ne smejo operirati nepooblaščena oseba, še manj, dokumenta ne sme zadrževati pri sebi. Tako dejanje je tudi kaznivo. Da je treba na drsališču puščati osebno izkaznico je na facebook omrežju zapisala ena od uporabnic.

Zakon v 3. členu, v 3. točki zakona o osebni izkaznici je namreč jasen:

1. Osebno izkaznico ali drug uradni identifikacijski dokument, na katerem so navedeni točni osebni podatki, na katerem fotografija izkazuje imetnikovo podobo in ki ni poškodovan oziroma obrabljen, mora imeti državljan pri sebi, razen kadar bi bilo glede na okoliščine to nesmotrno, in ga na zahtevo uradne osebe, ki je po zakonu za to pooblaščena, dati na vpogled za preverjanje istovetnosti.
2. Osebne izkaznice državljan ne sme dati, prodati ali posoditi drugi osebi. Druga oseba ne sme vzeti, kupiti ali uporabiti tuje osebne izkaznice kot svoje.
3. Osebne izkaznice državljan ne sme zastaviti za zavarovanje koristi ali pravice. Druga oseba ne sme vzeti tuje osebne izkaznice za zavarovanje koristi ali pravice.
4. Na osebni izkaznici je prepovedano spreminjanje, dopisovanje ali brisanje katerega koli podatka.

Z globo od 400 do 1.250 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik ali oseba, ki na trgu samostojno opravlja dejavnost, ki vzame tujo osebno izkaznico z namenom zavarovanja kakšne koristi ali pravice.

A organizatojem očitno kaj drugega, kot to ne pade na pamet. Upajmo le, da podatkov, kateri se nahajajo na osebni izkaznici ne bo kdo zlorabljal, ali huje, da podatki ne pridejo v roke nepridipravim.

MG

 

Povezane objave

Sredi Maribora v mikrofon tulil Jaša Jenull, poslušal ga ni nihče.

V petek bo domače in veselo na Zgornji Polskavi. Pride tudi Alfi Nipič

Sredi Maribora, angleško-hrvaški plakat kot v posmeh slovenščini?