So se Socialni demokrati zaradi koketiranja z Levico ustrelili v lastno koleno?

stranka SD, Slika: Nova24TV

Medtem ko so Socialni demokrati z Levico nabirali glasove podpore za referendum proti vojaškim investicijam, so si prislužili kritike znotraj lastnih vrst.

Se vodenje SD Tanji Fajon sesuva?

V Socialnih demokratih (SD) so se z izvolitvijo nove predsednice Tanje Fajon do neke mere učvrstili, a pozabili na teren. Posamezna negodovanja so se pojavila, že prej, ko je bila za predsednico izvoljena Tanja Fajon in se je začela njena represivna vloga in koketiranje z Levico. Sodu pa je izbilo dno, ko se je stranka podala v zbiranje podpisov za referendum o vojaških investicijah, za katerega je državni zbor sicer že sklenil, da je nedopusten. Ob aktivnostih stranke, ki je prejšnji teden skupaj z Levico v državni zbor vložila podpise za morebitni začetek referendumskih postopkov, pa se je v bran Slovenski vojski (SV) postavila tudi nekdanja ministrica za obrambo iz vrst SD Ljubica Jelušič.

Se pa Tanji Fajon, ne dogaja samo upor zaradi sodelovanja z Levico in zbiranjem podpisov, ampak se ji dogaja tudi teren. Še posebej gre tu za izključevanje Emila Rojca, župana Ilirske Bistrice, iz stranke Socialnih demokratov. Pred nekaj tedni stranko SD zapustil tudi župan Radelj od Dravi Alan Bukovnik (vir), ki sicer velja za enega od boljših slovenskih županov. Pri Rojcu in Bukovniku gre sicer za različna primera, toda politično-strateško ni dvoma, da stranka SD ostaja brez dveh izjemno priljubljenih županov, na sedežu SD, znotraj vile na Levstikovi ulici 15 v Ljubljani, pa živijo čisto v svojem svetu.

Po informacijah, ki jih je navedel portal Požareport, naj bi bil trenutno “glavni ideolog” stranke SD, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer, medtem ko se je poslanec Matjaž Han nekoliko postavil v ozadje. Podobno naj bi storil tudi Milan Brglez, ki po vsej verjetnosti čaka priložnost na predsedniških volitvah leta 2022.

[color-box color=”blue”] Na tak način SD izgublja svoje zdravo jedro. V tem času je tako možnih več scenarijev. Zgodi se lahko odhod članov, ki vlado podpirajo in niso sovražno ali bolestno nastrojeni proti trenutni vladi. Nekateri pa bodo ostali tiho, ampak v tem primeru za stranko ne bodo naredili, kar bi lahko, piše Nova24TV.[/color-box]

PM

Povezane objave

Pozor. Golob vam bo po novem obdavčil tudi večjo pasjo uto?

Černač tako zbodel Goloba, da ga je v bran morala vzeti kar predsednica Državnega zbora.

Neumnost z leve? Za Ireno Jovevo iz Svobode je najboljši slovenski politik Ivan Cankar