Sveta noč blažena noč; najlepša božična pesem

Zagotovo ni božiča brez nadvse preproste in prisrčne pesmi Sveta noč, blažena noč.

Začetek svetovno znane božične pesmi sega v zimo leta 1816 v Mariapfarr v Lungavu v čast trpljenja in odrekanja. V času, ko so Evropo pestile Napoleonske vojne, so ljudje hrepeneli po spokojnosti in miru. Prav v teh težkih družbenih razmerah je duhovnik Josef Mohr leta 1816 napisal besedilo pesmi Sveta noč, blažena noč.

V času, ko je Mohr ustvarjal besedilo, je bila Mariapfarr znana po svoji lepoti in bogati kulturni dediščini. Legenda pravi, da je prav ta idilična vas navdihnila duhovnika k ustvarjanju pesmi, ki bi prinesla tolažbo v težkih časih.

24. decembra 1818 je prosil Franca Ksaverija Gruberja, zavzetega učitelja, organista in skladatelja, da bi k njegovi pesmi skomponiral ustrezno melodijo, in Gruber je to melodijo napisal še istega dne.

Originalni notni zapis.

Po polnočnici v cerkvi sv. Nikolaja v Oberndorfu je pri jaslicah prvič zazvenela blaga in mila pesem, ki je osvojila srca vseh. Danes jo pojejo v svojih maternih jezikih številni narodi po svetu, saj je prevedena v več kot 300 jezikov, a kljub temu ohranja svojo neizmerno čarobnost, ki v času božičnih praznikov združuje srca po vsem svetu. Slovenci smo svoj prevod dobili leta 1871, pod katerega se je podpisal Jakob Aljaž.  Prvič so jo zapeli v Tržiču leta 1871.

Pesem Sveta noč, blažena noč se danes prepeva po cerkvah, domovih, trgih, koncertih; ljudje jo lahko poslušamo po televiziji, radiu, internetu, … Vsak, ki jo pojemo ali poslušamo, v srcu začuti nekaj božjega, zato je ta preprosta skladba res najlepša božična pesem.

 

Povezane objave

Nova levičarska moda? Po petju Klakočar Zupančičeve, zapela še predsednica države? #video

Komu se meša? Na POP TV za ponedeljek napovedali minus 2 stopinji celzija?

Tako pa je mlada harmonikarica zaigrala s prevezo čez oči znano Miheličevo skladbo