Titove ceste v Radencih ni več. V Mariboru je še vedno!

Titovih cest in ulic je v Sloveniji res zelo veliko. kot da nebi imeli svojih domačih slovenskih velikih imen. Titovo cesto imamo tudi v Mariboru, zanimivo pa je, da je nimajo v Ljubljani, saj je ustavno sodišče reklo ne poimenovanju ceste po diktatorju Titu.

Titove ceste v Radencih ni več

Namera radenskega župana Romana Leljaka, da preimenuje Titovo cesto v Cesto dr. Ante Šarića, je sprožila burne odzive istega političnega pola, ki kvari in kazi tudi podobo državnega zbora. V ponedeljek so nekateri rdeči zanesenjaki županu predali peticijo, v kateri je več kot petsto občanov zavrnilo županov predlog. No podpisi so že bili a brez naslov, zato je možno, da je peticijo podpisal kdorkoli.

Potem ko je poimenovanje ceste po dr. Anteju Šariču sprožil razne polemike se je župan odločil, da bo cesta nosila naziv: “Cesta slovenske osamosvojitve.” Na včerajšnji seji so svetniki tako odločali o ponovno prenovljenem predlogu imena ulice, in sicer Cesta osamosvojitve Slovenije, ki so ga z devetimi glasovi za potrdili. Proti so bili štirje svetniki, dva sta se vzdržala. Kot je še pojasnil Leljak, koalicija v imena ostalih ulic ne bodo posegala. “Želim, da postanemo normalno evropsko mesto. Cesta osamosvojitve Slovenije je lepo ime,” je poudaril župan Radencev.

Kaj pa Maribor. Tudi v Mariboru imamo tako Titovo ulico, kot Titovo cesto. Poleg tega pa imamo tudi Titov most. Kaj le ni tega v Mariboru preveč? Od sedanjega župana seveda ne pričakujemo, da se bodo stvari kadarkoli spremenile. Zagotovo pa imena raznih bataljonov, brigad in ostalih partizanskih zadev, na naše ulice, mesta in trge že dolgo več ne sodijo.

MG

Povezane objave

To se je včeraj dogajalo na avtocesti. Poglejte kaj je počel voznik avtobusa

Pozor! Danes možni siloviti nalivi, močni sunki nevihtnega piša in toča

Znano je, kaj bo pogreb Rudija Poljanška. Udeležite se ga v narodni noši