To so spremembe pri vozniški dovoljenjih, ki še vam niso znane!

Vozniško dovoljenje, slika je simbolna

Evropska komisija je marca objavila dolgo napovedan osnutek sprememb direktive o vozniških dovoljenjih, ki jo bodo morale po potrditvi na ravni Unije in prenosu v nacionalne zakonodaje upoštevati vse članice.

Uvedli bodo: 

– digitalno vozniško dovoljenje, da poenotijo posamezne kategorije in bo s tem omogočeno lažje čezmejno kaznovanje za hujše prometne prekrške,

– da bo mogoče z B kategorijo po novem voziti vozila skupne mase do 4.250 kilogramov,

– podaljšanje dovoljenja treba opraviti ostrejši zdravniški pregled že pri dopolnjenih 70 letih starosti.

Novosti, ki doslej v javnosti še niso bile izpostavljene:

Dovoljenje bo imelo daljši rok trajanja

S stališča stroškov in sitnosti bo razveseljiva novost, da bo morala administrativna veljavnost vozniškega dovoljenja za A in B kategorijo povsod v EU veljati 15 let. V Sloveniji na primer je veljavnost plastičnega dovoljenja trenutno le 10 let, medtem ko so imeli stari rožnati obrazci ob pravi negi rok trajanja vse do 80. leta starosti imetnika. Za C in E kategorijo bo ostala v veljavi omejitev petih let.

S kodo 125 zdaj tudi na obisk k sosedom

Zelo pozitivna novica pa prihaja tudi za vse, ki so že ali pa še nameravajo pridobiti kodo 125, torej možnost vožnje motornega kolesa kategorije A1 z vozniškim dovoljenjem B kategorije. V slabem letu, odkar smo v Sloveniji vpeljali kodo 125, jo je pridobilo že več tisoč državljanov, podoben naval se obeta tudi v prihodnje. Direktiva pa bo vse skupaj naredila še bolj atraktivno zaradi obveznega medsebojnega priznavanja med državami.

V osnovi gre namreč za državno kodo (številka kode nad 100), kar pomeni, da dovoljenje vožnje velja le na ozemlju matične članice. A je prišlo do absurdne situacije, ko je vse več članic že vpeljalo možnost vožnje A1 z B kategorijo, imetniki dovoljenja pa niso smeli zapeljati prek državne meje članice.

Zdaj bodo mogoči tudi izleti prek prelazov ali skok na sosednje morje

Ker ima direktiva namen poenostaviti pravila, olajšati mobilnost in tudi zmanjšati onesnaževanje, si bodo morale države, ki imajo uveden sistem vožnje A1 z B kategorijo, to vzajemno priznavati. Za Slovence bo to izvrstna novica, saj imajo takšno ureditev v Italiji, Avstriji, Hrvaški in Nemčiji.

”Vsekakor ni logično, da mora nekdo, ki lahko v Sloveniji vozi motocikel do 125 kubičnih centimetrov po zgolj šestih urah, kolikor je minimalno predpisano število ur v šoli vožnje, po katerih lahko voznik z B kategorijo pridobi vpis kode 125 v svoje vozniško dovoljenje, za vožnjo istega ali enakega motocikla v drugi državi pridobiti A1 vozniško dovoljenje za vožnjo motornega kolesa s prostornino do 125 cm,” novost komentirajo pri AMZS.

Ob tem opozarjajo, da imajo šole vožnje oziroma učitelji vožnje veliko odgovornost, kako in na kakšen način usposobijo kandidate za vožnjo z motornim kolesom kategorije A1. Hkrati zelo priporočajo obisk programa varne vožnje za motoriste, ki sicer zakonsko ni obvezen, a se lahko novopečeni motorist na njem nauči ogromno veščin za varno obvladovanje motorja.

Vir: Radio1

Povezane objave

Sojenje: Mučenje otroka v pasjem boksu

Ljudmila Novak, kot partijska pomočnica? Obžaluje, da je bila tema o povojnih pobojih obravnavana v Evropi.

Golob bo iz Evrope dobil klic, zaradi ukinitve, dneva spomina na žrtve komunističnega režima.