Tudi Tonin na laž postavil novinarje POP TV glede dobave zaščitne opreme od Alibabe!

Kot smo že poročali, so na POP TV lagali in zavajali s člankom o Alibabi, kateri naj bi v Slovenijo pripeljali zaščitno opremo, a se je zataknilo pri dobavi.

Poročanje POP TV na laž postavil tudi Matej Tonin

Ne, da bi zgodbo prej preverili so novinarji POP TV, o tem smo pisali tudi mi, na oddaji 24ur zvečer dejali. “Potem, ko smo v torek razkrili, da vlada Janeza Janše kar 12 dni ni bila sposobna nabaviti opreme iz Kitajske (gre za skoraj šest milijonov kosov, ki jih ima na Kitajskem za Slovenijo pripravljenih Alibaba), so nam včeraj iz Pošte Slovenije sporočili, da še vedno nimajo vseh navodil od pristojnih za izpeljavo posla.”

Seveda to ne drži, kar smo zapisali tudi včeraj. Na laž je POP TV postavil tudi Matej Tonin, minister za obrambo Republike Slovenije: “Kot veste, je bila 25. marca je ustanovljena medresorska skupina, ki jo sestavljajo predstavniki različnih ministrstev, drži pa, da to skupino vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Zaradi tega veliko ljudi posplošuje, da zadeve vodi ministrstvo za obrambo, v resnici pa gre za medresorsko skupino. Pravila so nastavljena tako, da skupina in sodelavci ob ponudbi preverijo, ali ima ponudba ustrezne certifikate, ali opremo potrebujemo ali so dobavni roki ustrezno kratki, saj opremo potrebujemo zdaj,” je pojasnil Tonin na novinarski konferenci in zanikal navedbe, da se Slovenija kar 11 dni ni odzivala na pozive kitajskega mogotca.

Alibaba je zahtevala 100-odstotni avans

Problem je bil v tem, da Alibaba ni dostavila ustreznih certifikatov. Najprej so jih poslali v kitajščini, zato smo prosili za angleške. Poslali so jih samo za del zaščitne opreme. Težava je bila tudi v tem, da je Alibaba zahtevala avans oziroma celotno plačilo, ker pa je sistem v Sloveniji zastavljen tako, da zavod za blagovne rezerve ne plačuje avansa, smo predlagali, da se vključi Pošta Slovenije, ki je v 100-odstotni državni lasti. To je zdaj v teku. Pri poslu z Alibabo je bilo od začetka jasno, da želijo 100-odstotni avans za maske in ostalo opremo. To je bil zelo jasen pogoj,” je dejal Kacin.

Se bodo novinarji POP TV in njihov voditelj Uroš Slak opravičili vladi za laganje in nepreverjene informacije, ki so jih “lansirali” v oddajo?

MG


Povezane objave

Narodnozabavna glasba v šoku. Umrl je eden najbolj znanih harmonikarjev!

Goloba več ne marajo. Odpadniki Svobode bi mu kradli glasove na Evropskih volitvah

Izredna novica! Sodišče zavrglo tožbi občin Brežice in Središče ob Dravi glede azilnih domov.