Ustavno sodišče RS odločilo: referendum o drugem tiru bo 24. septembra

Ustavno sodišče je v postopku za preizkus pobude Vilija Kovačiča za oceno ustavnosti Odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, na seji 13. julija 2017, zavrnilo njegovo pobudo. Referendum bo torej 24. septembra.

Vili Kovačič in opozicija sta predlaga, da bi bil referendum na isti dan kot volitve predsednika države. To so utemeljevali z ekonomskimi razlogi, saj bi privarčevali okoli 3 milijone evrov, če bi bil referendum in volitve na isti dan. Kovačič je v svoji pobudi tudi navajal, da odlok določa datum referenduma tako, da se tridesetdnevna kampanja začne v času dopustov in parlamentarnih počitnic, kar je z vidika enakih možnosti državljanov diskriminatorno tako do pobudnika referenduma kot tudi do udeležencev, ki bi želeli ali so se že najavili sodelovati v kampanji. Po njegovem mnenju se referendumska kampanja ne bi smela začeti pred 1. sdptembrom, saj bi to pomenilo nedopustno krajšanje kampanje.

Okoliščine, ki jih je Ustavno sodišče pri presoji upoštevalo in jih navaja v svojem sklepu so, da izvajanje kampanje med počitnicami in dopusti samo po sebi ne pomeni, da je kampanja v celoti onemogočena oziroma neučinkovita, v času sodobnih tehnologij gre kvečjemu za manjšo učinkovitost; da bo v čas počitnic in dopustov padla ena četrtina kampanje, pri čemer je to prva četrtina kampanje; da je slednje  pomembno tudi v luči nekaterih drugih (25-dnevnih) rokov, ki tudi sicer lahko vplivajo na učinkovitost referendumske kampanje (npr. plakatiranje, pravila medijev za izrabo programskega časa), v konkretnem primeru pa ti roki padejo čisto na konec meseca avgusta (30. 8. 2017); da gre za zadnji teden počitnic in dopustov, ko je razumno pričakovati, da so se volivci večinoma že vrnili v vsakdanje življenje; in, najpomembneje, da se bo pretežni del (tri četrtine) referendumske kampanje vendarle odvijal v mesecu septembru, ki v tem okolju običajno ni počitniški mesec. Dalje US navaja, da dokler se Državni zbor pri določanju datuma glasovanja na referendumu giblje v ustavnem okviru, ima široko polje proste presoje, zato so neutemeljene navedbe pobudnika, da mora Državni zbor zaradi zagotovitve čim večje udeležbe na referendumu za dan glasovanja na referendumu določiti isti datum kot za volilni dan.

Ustavna sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič sta k sklepu podala odklonilno ločeno mnenje. Po mnenju Marka Šorlija Državni zbor datuma referenduma ne bi smel določiti tako, da se tridesetdnevna referendumska kampanja prične v času dopustov in parlamentarnih počitnic. Ne vidi nikakršnega nujnega razloga, zaradi katerega bi bilo treba za začetek referendumske kampanje določiti datum 25. 8. 2017. Lahko bi bil določen katerikoli drugi datum, ki bi omogočil, da se celotna kampanja izveden izven čas letnih dopustov in počitnic.

Mnenje Klemna Jakliča je da, na tem področju za glasove volivcev tekmujejo politične stranke s svojimi različnimi programi in predlogi urejanja in da je nesporno, da določen datum referenduma, ko se referendumska kampanja začne v času poletnih počitnic predstavlja omejitve pri demokratičnih pravicah državljanov in da so možnosti določiti tudi katerikoli datum), ki pravic, o katerih presojajo, sploh ne obremeni oziroma jih več kot očitno omeji bistveno manj; da bi takšne bi bile na primer skoraj vse nedelje, ki nastopijo po sedaj določenem datumu glasovanja, t.j. 24. 9. 2017.

Vili Kovačič je za STA pojasnil, da sklep sodišča še preučuje in da v njem vidi kontradiktornost, ker sta dva ustavna sodnika glasovala proti in da bodo videli, kaj bodo naprej, lahko gre zadeva tudi na evropsko sodišče

Predsednik DZ Milan Brglez je z odločitvijo US zadovoljen. Meni in verjame, da so državljanke in državljani dovolj modri, da bodo sami presodili, kako glasovati na referendumih – za, proti ali pa se vzdržati oz. se ne udeležiti referenduma.

Povezane objave

Središče na nogah! Urad za migracije potrdil, sklep vlade: “V Središču ob Dravi bo stal azilni dom.”

Precej klavrna podpora za Stojmenovo Duh. Kdo ji je dal podporo?

Stojmenova Duh, trdi, da je tujka. Kako je lahko potem slovenska ministrica? (video)