V občini Slovenska Bistrica odkrili primer ptičje gripe

SLIKA JE SIMBOLNA

Danes je bil na podlagi pozitivnih rezultatov preiskav v Sloveniji potrjen prvi primer aviarne influence (H5N1), oziroma ptičje gripe, pri domači perutnini na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica.

V SLOVENIJI ODKRILI PRVI PRIMER PTIČJE GRIPE LETOS

Sum je v nedeljo postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine. V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo, pišejo Slovenske novice.

Na spletni pristojnega ministrstva pišejo, da aviarna influenca (ptičja gripa) spada med posebno nevarne bolezni živali in je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki jo povzročajo virusi influence tipa A. »Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki (nosni in očesni izcedek, slina, iztrebki) in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso). Poleg tega se bolezen širi s, kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Pomemben vektor pri širjenju okužbe je tudi človek, ki lahko virus širi s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.«

[color-box color=”blue”] Ptičja gripa se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki (nosni in očesni izcedek, slina, iztrebki) in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso).[/color-box]

Virus aviarne influence, kot piše na strani NIJZ  sicer ne predstavlja resne nevarnosti za ljudi, saj je bila doslej okužba dokazana pri sedmih osebah ob izbruhu na perutninski farmi v Ruski federaciji. Nihče od okuženih ni zbolel, kakor tudi ni zbolel nihče od tistih, ki so bili z okuženimi posamezniki v stiku. Kljub temu pa je potrebna previdnost, predvsem pri morebitnem stiku z okuženimi prostoživečimi pticami.

P.M.

 

Povezane objave

Danes bo ob 14.30 napeto pred RTV? Rupar pozval vodstvo, da se sooči s protestniki.

Janša: “Slovenski levičarji zbrani okrog vlade posnemajo Hitlerja?”

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”