Z vitaminom D najbogatejša živila

Pomanjkanje sončne svetlobe zaradi kratkih dni ter pogoste oblačnosti v jesenskem in zimskem času povzroča nizko raven vitamina D v telesu, s tem se poviša tveganje za številne težave z zdravjem in počutjem.
Premalo vitamina D namreč vodi v slabši imunski sistem, pomanjkanje energije, tesnobo in depresijo, negativno pa vpliva tudi na možgane.Ob tem je vitamin D nepogrešljiv za absorpcijo kalcija v telesu in skrbi za močne kosti ter zdrave zobe. Čeprav je glavni vir vitamina D res sonce, se ta nahaja tudi v nekaterih živilih, ki naj bi bile v prid primerni količini večkrat na jedilniku. Katera so njegov najboljši vir?

Losos

Losos in druge mastne ribe so dober vir vitamina D in bi tudi s tega vidika morale biti redno na jedilniku. Res pa je, da gojeni losos vsebuje za četrtino manj omenjenega vitamina, kot divji.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Jajca

Jajca so hranljivo živilo, v njih, natančneje v rumenjaku, se nahaja tudi visoka koncentracija vitamina D. Drži, da je količina vitamina D v jajcih odvisna  od krme in načina reje kokoši. V jajcih živali proste reje, ki se sprehajajo po soncu, je tudi do štirikrat več vitamina D kot v jajcih kokoši, ki so zaprte v kokošnjakih.

Gobe

Gobe, ki rastejo na soncu, so prav tako bogat vir vitamina D. Količina tega se v njih poviša, če so pred pripravo nekaj minut izpostavljene soncu.

Dobrodošla pomoč

Dnevno priporočena količina vitamina D znaša 2000 IU (mednarodnih enot) in dejstvo je, da je zgolj s prehrano težko ugoditi potrebam telesa,  zato so v hladnem delu leta priporočljivi z njim obogateni prehranski dodatki. A preden jih začnete uživati, se posvetujte z zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Golob je na vrtu utrgal cvetačo in to je glavna tema levih medijev? Odzivi

Namesto, da bi opravljal predsedniške dolžnosti, gre Golob raje v Dallas gledat Dončića.

Poglejte si te posnetke. Na Kaninu skoraj dva metra snega