Začetek 52. Bortšnikovega srečanja

Vir: www.borstnikovo.si

V Mariboru med 20. In 29. oktobrom poteka 52. Festival Borštnikovo srečanje, ki za mesto pomeni osrednjo kulturno prireditev. V času festivala Maribor postane središče nacionalnih in mednarodnih gledaliških predstav. Festival se je pod vodstvom Alje Predan razvil iz nacionalnega v mednarodnega in privablja ugledne tuje ustvarjalce ter mednarodne producente. Ogledamo si lahko tudi uprizoritve tujih del, vendar pa je poudarek še vedno na izbranih domačih uprizoritvah. Strokovna žirija izmed tekmovalnih predstav izbere najboljše.

Letos je enajst tekmovalnih predstav in sicer: Sofokles: Antigona in Biblija, prvi poskus obe  v izvedbi SNG Drama Ljubljana; po romanu Colma Tóibína Marijin testament: Brezmadežna/Immaculata, Simona Stephensa Tisti občutek padanja in Gregorja Strniše Ljudožerci vse v izvedbi Drame SNG Maribor; Človek, ki je gledal svet  in Hitchcock obe v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča; Georg Büchner Leonce in Lena v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega; po motivih Heinricha Bölla in Janisa Varufakisa Nemoč v izvedbi Imaginarni in Mini Teater Ljubljana; in The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot Peter Kušter v izvedbi SNG Nova Gorica. Namesto dvanajste tekmovalne predstave Svetovalec, ki zaradi smrti glavnega igralca Gašperja Tiča odpade, pripravljajo dogodek Svetovalec, o predstavi, ki je ostala brez igralca.

Ob tekmovalnih predstavah je tudi bogat spremljevalni program, posebej je potrebno izpostaviti strokovne pogovore o tekmovalnih predstavah.

Letos prejme najvišje igralsko priznanje Borštnikov prstan Saša Pavček, slovenska gledališka in filmska igralka, pesnica, eseistka in dramatičarka. Izbrala jo je posebna žirija, ki vsako leto izmenično podeli nagrado igralcu ali igralki.

J. L.

Povezane objave

Sredi Maribora v mikrofon tulil Jaša Jenull, poslušal ga ni nihče.

V petek bo domače in veselo na Zgornji Polskavi. Pride tudi Alfi Nipič

Sredi Maribora, angleško-hrvaški plakat kot v posmeh slovenščini?