Žan Mahnič, vladajočim ob razpravi o preiskovalni komisiji, nalil čistega vina!

Žan Mahnič

Po nekaj več kot štiriurni razpravi na izredni seji je končno uspelo. Državni zbor na zahtevo državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo o domnevnih zlorabah pri poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju stranke Gibanje Svoboda.

V povezavi z domnevnim finančnim izčrpavanjem podjetja Gen-I naj bi preiskava razjasnila tudi domnevno nezakonito financiranje Gibanja Svoboda v kampanji za državnozborske volitve leta 2022. Prav tako je po mnenju državnih svetnikov treba preiskati okoliščine domnevno koruptivnega prevzema družbe Star Solar, katere ustanovitelj je Golob, ter njeno poslovanje, še posebej z državno družbo Borzen.

Akt o odreditvi parlamentarne preiskave so poslanci danes potrdili brez glasovanja.

Preiskava je po navedbah državnih svetnikov v širšem interesu, ker so se v medijih pred volitvami leta 2022 širile informacije o domnevno spornem financiranju predvolilne kampanje Gibanja Svoboda, kot tudi zaradi domnevnega oškodovanja premoženja države ter zaradi sumov o spornih poslovnih dejavnostih podjetja Gen-I in njegovega takratnega predsednika uprave Goloba ter z njim povezanih fizičnih in pravnih oseb.

Poslovnik o parlamentarni komisiji v svoji 5. točki določa, da mora državni zbor za vsako parlamentarno preiskavo imenovati posebno preiskovalno komisijo. Državni zbor imenuje preiskovalno komisijo praviloma na isti seji, na kateri sprejme sklep oziroma izda akt o odreditvi parlamentarne preiskave, najpozneje pa na prvi naslednji seji. Novelo bodo poslanci obravnavali po skrajšanem postopku, zato bi lahko prišlo do situacije, ko bi bila novela zakona sprejeta še pred uradno ustanovitvijo preiskovalne komisije.

 

Povezane objave

Priča napada na Gregorčiča. Napadalec ni bil vinjen.

V Markovcih je prišlo do tragedije. Umrl je otrok

Izredna novica! Napadli nosilca liste SLS za Evropske volitve Petra Gregorčiča