Zaradi norih anticepilcev najvišja stopnja varovanja. Kje bodo zapore?

ZORAN STEVANOVIĆ, slika, družbena omrežja

Vlada je pred vrhom EU-Zahodni Balkan na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda za dva dni omeji ali prepove gibanje na določenih območjih.

Vlada v najvišjo stopnjo pripravljenosti

V Slovenijo prihajajo voditelji držav EU in Zahodnega Balkana, ki se bodo sestali na Brdu pri Kranju. V torek bo neformalna večerja voditeljev članic EU, vrh EU-Zahodni Balkan pa v sredo. Omejitev gibanja policiji omogoča ukrepanje proti skupinam, ki bi se zbirale na območjih, kjer velja prepoved. Vlada je sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.

[color-box color=”yellow”] “Gibanje bo na omenjenih lokacijah omejeno, ne pa prepovedano. Lahko bodo zapore, policisti ne bodo imeli večjih pooblastil. Če bodo operativne razmere dopuščale, bomo javnost obveščali o vseh relevantnih podatkih, zaporah in omejitvah,” je za MMC pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana Maja Ciperle Adlešič. Dodala je, da policija spremlja pozive na proteste: “Policisti so pripravljeni, izdelana je varnostna ocena![/color-box]

Po neuradnih podatkih pa bi lahko policija zaradi varnostnih razlogov danes tudi sicer ukrepala proti več posameznikom, ki so sodelovali pri organizaciji nasilnih dogodkov v zadnjih tednih. Med koncem tedna je Stevanović k nasilju spodbujal s sporočilom, da “je ljudstvo vedno bolj jezno, čeprav pozivamo k mirnosti ter vnašamo ljubezen in slogo. Kako številčni protesti bodo v prihodnosti, koliko jeze bo združene v ljudeh in kje se bodo odvijali, je odvisno samo od Vas, članov aktualne vlade. Ne pozabite, da se bodo v naslednjem tednu, v torek in sredo odvijala pomembna zasedanja na Brdu (EU-Zahodni Balkan), blokada Slovenije pa verjetno ni slika, ki bi jo radi poslali v svet.” Piše SIOL.

Dvojna merila, ki jih izvajajo organi pregona, pa so se izkazala ravno pri zaprtju Šiškota, ki je grozil s spremembo ustavne ureditve. Kaj je pa pri Stevanoviču drugače?

P.M.

Povezane objave

Zala Klopčič in Zala Tomašič razgalili slovensko politiko. Tu je 10 največjih političnih “failov”!

Pod Golobovo vlado prihaja do tujih prevzemov v slovenskem kmetijskem in živilsko predelovalnem sektorju.

Le kdo je novi stranki Svoboda odobril 900.000 evrov kredita?