Zaradi zakona o RTV, na Evropsko sodišče za človekove pravice

Peter Gregorčič, zajem slike Planet TV

Z odpravo začasnega zadržanja novele Zakona o RTV Slovenija je ustavno sodišče zaščitilo zakonodajalca (državno oblast) proti posameznikom, ki so lahko edini nosilci človekovih pravic. To pa je v nasprotju s človeškimi pravicami?

V posebni izjavi sta pravnik Matej Avbelj in predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič povzela odločitev štirih ustavnih sodnikov, ki so odpravili odločitev petih sodnikov februarja, ki so zadržali predčasne menjave celotnega vodstva RTV Slovenija, dokler ne presodijo ustavnosti. Gregorčič je z odločitvijo štirih sodnikov predčasno odstavljen in nima možnosti pravne zaščite, ki jo ustava zagotavlja vsakomur. Da niso sposobni presoditi v razumnem času, je zapisalo ustavno sodišče samo v sklepu četverice. Ker v državi ni zagotovljena možnost sodnega varstva posameznika pred arbitrarnimi odločitvami oblasti za podrejanje medijev, sta Gregorčič in Avbelj sprožila spor pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP).

Čakamo torej, kaj bo razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice. A lomastenje po RTV-ju se bo vseeno začelo. Rejtingi priljubljenosti Golobove vlade namreč padajo!

Povezane objave

Hojsa na domu iskali policisti. Nadlegovali naj bi njegovo družino.

Na RTV bi ukinjali oddaje in varčevali, a poglejte te plače zaposlenih

Danes na protest sindikat javnega sektorja, zaposleni v zdravstvu in poklicni gasilci

2 komentarja

AOMORI 29. 05. 2023 - 9:52
Žal so ustavni sodniki (ne vsi) še bolj zmedeni kot je predsednik vlade.
Bojan174 29. 05. 2023 - 15:07
Novinarji na RTV so v večini podrejeni Janezu Janši, če ne letijo. Mi nismo slepi. Novinarji gostijo le tiste, ki so všeč Janezu Janši. Torej ne gre za uravnoteženo televizijo, za kar se prizadeva golobova vlada. Da hoče vlada prevzeti oblast nad RTV, so laži. Če že gresta gospoda na evropsko sodišče za človekove pravice, bi bilo prav, da svojo plat zgodbe poda tudi vlada. To je moje mnenje, tako jaz vidim.
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več