Borčevske pokojnine in dodatke danes prejema kar 6.849 oseb

Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ) načrtuje, da bo letos za pokojnine potreboval nekaj manj kot 5,5 milijarde evrov, z davki in prispevki bo zbral 5,13 milijarde evrov. A so vse pokojnine sploh upravičene?

Konec marca je bilo v Sloveniji 627.878 uživalcev pokojnin, od tega jih je tri četrtine prejemalo starostno pokojnino. Invalidsko pokojnino je prejemalo 72 tisoč ljudi, družinsko 27.383 in vdovsko 55.139. So pa tudi privilegirane pokojnine, ki jih prejemajo “borci”, kar 77. let po drugi svetovni vojni.

ZPIZ tako izplačuje tudi dodatne obveznosti po posebnih predpisih. Med prejemniki pokojnin in drugih prejemkov v tem delu še vedno izstopajo udeleženci druge svetovne vojne, narodni heroji in nosilci partizanske spomenice leta 1941. Po zadnjih podatkih je takih 6.868 prejemnikov. Udeleženci NOB, narodni heroji, nosilci partizanske spomenice 41, kmetje borci: skupno 6.849, od tega je 1.506 še živečih borcev in 334 borčevskih invalidov, družinske ali vdovske borčevske pokojnine prejema 5.009 ljudi.

77 let po koncu druge svetovne vojne, so očitno eni še vedno borci in partizani. Čas je, da stopijo ven iz gozda?

Povezane objave

Tu so odgovori o kadrovskih čistkah, pritiskih in grožnjah Golobovih.

Privat golobovanje! Na službeno pot v Bruselj Golob vzel svoje otroke!

Jekleni konjički so se na Ptuju postavili na vpogled

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več