DANES JE VELIKI ŠMAREN ALI PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Veliki šmaren ali Marijino vnebovzetje je eden izmed največjih krščanskih praznikov in so ga slavili že v apostolskih časih. Na ta dan se kristjani spominjamo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa.

Praznik Marijinega vnebovzetja je pomemben predvsem v rimskokatoliški in pravoslavni tradiciji. V Rimskokatoliški cerkvi se praznuje 15. avgusta, medtem ko ga pravoslavne cerkve praznujejo 28. avgusta (po julijanskem koledarju).

Ta praznik ima globoko versko in duhovno simboliko za vernike. Poudarja posebno mesto Device Marije v krščanskem izročilu in pomeni končni cilj vere in odrešenja, ki ga verniki upajo doseči. Praznik tudi spodbuja molitev, čaščenje Device Marije ter poudarja njeno vlogo kot priprošnjice za vernike pri Božjem prestolu.

V nekaterih kulturah se praznik Marijinega vnebovzetja praznuje tudi z javnimi dogodki, procesijami, mašami in drugimi verskimi obredi. To je tudi priložnost za družinska srečanja in združevanje skupnosti vernikov.

V Sloveniji je več znanih cerkva, ki so posvečene Devici Mariji ali so znane po Marijini povezavi. Nekatere izmed teh cerkva vključujejo:

Cerkev Marijinega oznanjenja, Cerkev na Bledu: Ta cerkev stoji na otoku v Blejskem jezeru in je ena najbolj prepoznavnih slovenskih cerkva. Znana je po svoji lepoti in romantični lokaciji.

Marijino znamenje, Bazilika Matere Usmiljenja, Brezje: Brezje je pomemben romarski kraj, kjer stoji bazilika Matere Usmiljenja. To je eno najbolj znanih marijanskih svetišč v Sloveniji.

Cerkev Marijinega vnebovzetja, Cerkev na Homcu: Ta cerkev stoji na vrhu Homške gore blizu Vipave. Je eden izmed pomembnih kulturnih spomenikov in znanih cerkva na Primorskem.

Marijino vnebovzetje, Koper: Stolna cerkev v Kopru.

Cerkev Marijinega vnebovzetja, Cerkev na Ponikvi: Ta cerkev se nahaja na Ponikvi v Spodnji Savinjski dolini in je znana po svoji arhitekturni lepoti.

Cerkev Marijinega rojstva, Cerkev na Sveti Gori: Nahaja se na hribu Sveti Gora pri Novi Gorici in je znana kot romarsko središče ter kraj kulturnega in verskega pomena.

Cerkev Marijinega vnebovzetja, Cerkev v Stični: Ta cerkev se nahaja v bližini Stične in je del znane kartuzijanske opatije.

Cerkev Marije Snežne, Cerkev na Gori Oljki: Cerkev stoji na Gori Oljki pri Šmarju pri Jelšah in je pomembna verska in kulturna znamenitost.

Cerkev Marijinega vnebovzetja, Cerkev na Kureščku: Ta cerkev stoji na hribu Kurešček in je znana kot romarsko središče ter ponuja čudovit razgled na okolico.

Cerkev Marijinega rojstva, Cerkev v Gornjem Gradu: Nahaja se v Gornjem Gradu v Zgornji Savinjski dolini in je znana po svoji romanski arhitekturi.

Cerkev Marijinega rojstva, Cerkev na Viru pri Stični: Ta cerkev je del romarskega središča v bližini Stične in je priljubljena destinacija za romarje.

Cerkev Marijinega vnebovzetja, Cerkev na Sv. Tomažu: Cerkev stoji na Sv. Tomažu v Slovenskih goricah in je pomembna sakralna in kulturna zna

Najbolj znana Marijina cerkev in romarska je na Ptujski Gori. Bazilika Device Marije na Ptujski Gori,  je znana po svoji bogati zgodovini in arhitekturni lepoti. Gre za baročno cerkev, ki je bila zgrajena v 17. stoletju. Njena fasada je impresivna, okrašena s številnimi kiparskimi elementi in detajli. Notranjost cerkve je prav tako bogato okrašena z baročnimi elementi, freskami in umetniškimi deli. Cerkev na Ptujski Gori je znana kot priljubljeno romarsko mesto, kamor verniki prihajajo na romanja in molitve. Glavni romarski dogodek na Ptujski Gori je vsako leto na Marijino vnebovzetje, 15. avgusta, ko se verniki zberejo v velikem številu.

ŽELIMO VAM LEPO PRAZNOVANJE PRAZNIKA MARIJINEGA VNEBOVZETJA![/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Povezane objave

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?

Neumna sporočila in slikanje za instagram. To sporoča Golob z ljubico s križarjenja! Odzivi